Nummer 1

Magnus Forslund om ledarskap i förändring

Under nästa år, 2012, kommer Magnus Forslunds nya bok om ledarskap för förändring och förnyelse, som bygger på år av forskning, föreläsningar för ekonomielever och konsultation för organisationer.

Det visar sig att ledare inte är så nytänkande som de vill framstå, utan ofta fastnar i gamla managementmönster och detaljstyrning av kreativa processer.

Vi fick en pratstund med Magnus och fick ta del av hans erfarenheter och bästa tips för att undvika kostsamma dikeskörningar på vägen till förnyelse.

Change the culture, change the game av Roger Connors och Tom Smith

Vare sig det är en organisationsförändring, kontorsflytt eller bara en ny företagslogotyp som ska tas fram, så påverkar förändringar oss alla, såväl i stort som smått.

Kanske vill du själv införa förändringar på arbetsplatsen, få organisationen att arbeta mer effektivt eller samarbeta på nya sätt? Som en hjälp på vägen finns här några heta boktips för dig som vill läsa vidare.

KASAM - känsla av sammanhang

Den avgörande faktorn för om förändringsarbetet inom din organisation kommer att bli lyckat, kan hänga på om du som ledare lyckas skapa en känsla av sammanhang.

Känner personalen att förändringen är meningsfull, begriplig och hanterbar har du skapat de bästa förutsättningarna, enligt professor Aaron Antonovsky som utvecklat teorin om KASAM- Känsla Av SAMmanhang.

Logotyp YouTube

Känner du att du har fastnat i ditt ledarskap? Behöver du inspiration, motivation eller bara en liten puff i rätt riktning?

På You Tube finns en hel del föreläsningar i ämnet förändringsledarskap, dessa föreläsningar vill vi speciellt tipsa om.

Markus Amanto

Förändring är något som både inspirerar, konfunderar och skrämmer oss som människor. 

Som ledare är förhållningssättet till förändring en av de mest avgörande faktorerna för hur framgångsrika vi är som ledare.

Citat

"När förändringens vind blåser, bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar".

(Mao Zedong)

Nyheter

Nya kursplatser har kommit till på UGLkurser.se, liksom flera nya handledare. En av de nya kursplatserna är Ånns Kursgård i Jämtland som erbjuder en UGL-upplevelse med fantastiska vyer och vildmarken utanför dörren.

Företagens verklighet basuneras hela tiden ut som förändring, förändring och förändring.

Citatet ” det kommer bara att finnas snabba företag och döda företag” uttalades flera gånger under ett ledarskaps seminarium jag nyligen var på. Alla nickade och höll med, inte en enda, av de närvarande ledarna i församlingen ifrågasatte uttalandet.

Hjälp tänkte jag, min slutsats är att de tror det är sant.

Om vi här använder oss av hypotesen att framtidsvisionen och målen är tillräckligt tydliga, vilka dessvärre också ofta saknas, blir situationen att vi utgår från ett subjektivt läge för att nå ett uppskattat framtida önskat läge.

Tänk er in att kartläsaren i bussen upplever att ni är i Uppsala och inleder resan därifrån medan verkligheten säger att ni är i Linköping, kommer då verkligheten stämma överens med färdbeskrivningen? Kommer reseledarens guidning förstås av passagerarna?

Dela den här sidan


Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.