Markus Amanto

Förändring är något som både inspirerar, konfunderar och skrämmer oss som människor. 

Som ledare är förhållningssättet till förändring en av de mest avgörande faktorerna för hur framgångsrika vi är som ledare.

Detta nummer av Ditt Ledarskap ägnar vi därför år förändring och förändringsledarskap.

Förändring sker snabbare och snabbare

Att förändring ofta sker snabbare idag än säg för 50 år sedan kan nog de flesta skriver under på. Jag läste häromdagen om en man som heter Ray Kurzweil. Det har precis släppts en dokumentär om honom och hans tankar om förändring inom teknik.

Han kallar sin vision för Singularity och bygger på tron att det inom en nära framtid kommer en punkt då den tekniska förändringen och utvecklingen går så snabbt att vi kommer att behöva "uppgradera" oss själv med hjälp av artificiell intelligens för att kunna hänga med i utvecklingen.

Vikten av tillit

En annan man som är på tapeten vad gäller förändring och förnyelse är Magnus Forslund som Laura här på Altaleda fick möjlighet att intervjua. En av sakerna jag läser ut från vad han berättade för Laura är tilliten. Tilliten till sina medarbetare och deras förmåga, samt till att saker behöver få ta tid ibland.

Dragkampen mellan tillit och kontroll

Tillit och kontroll ser jag som två motverkande krafter och jag ser mer och mer i samhället när någon försöker utöva för mycket kontroll så vänder sig folk mot det. Oavsett om det är Google som blir ifrågasatt för att de kör runt med en bil med kamera på taket och tar foton av folks trädgårdar, ledare i norra Afrika som under årtionden styrt sina länder med stor kontroll och nu blir utkastade en efter en eller FRA-lagar som rör upp känslor.

Ett av de viktigaste verktygen

Jag tror därmed att tillit kommer att vara ett av ledarens viktigaste verktyg framöver för att hantera förändring, tillit till sig själv, till sina medarbetare och till det större skeendet.

Förmågan att skapa denna tillit kommer att vara en av de saker som jag tror utmärker framgångsrika ledare framöver. Ledare som förmått skapa tillit har alltid stått högt i kurs, men jag tror att det kommer att bli än mer tydligt framöver.

Jag önskar dig god läsning!

Så i tider av förändring hoppas jag att du får ett gott utbyte av detta nummer av Ditt Ledarskap. Lämna gärna kommentarer på artiklarna med dina tankar, åsikter eller önskemål om framtida innehåll i nyhetsbrevet. Kanske om något vi behöver förändra :-)

Markus Amanto


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.