Laura Sjölander

Inför detta nummer av webbtidningen har vi haft förmånen att prata med två experter inom området Mindfulness.

Timingen kunde inte ha varit mera rätt, då vi precis ligger i produktionsfasen av vår nya distansutbildning och tillhörande bok i ledarskap. Det har varit många långa arbetskvällar och i stressiga situationer är vi mer känsliga för yttre påfrestningar.

Vad är väl då bättre än att prata mindfulness med några som kan? I pressade situationer är det extra viktigt att kunna vara här och nu d.v.s inte älta det som varit, eller oroa sig för framtiden.

Heidi Andersen delar med sig av sin minnesregel Tre A: Andas - Acceptera - Agera. En enkel teknik, men så effektiv. Heidi påpekar att det låter väldigt passivt när någon säger att man ska Acceptera en situation som sköljer över en, när det i själva verket är ett aktivt val man gör att acceptera TROTS att känslosvallet överöser din person. Det är så många som fastnar i känslorna när de drabbats av ett negativt besked, helt förståeligt, men då fastnar du i en kamp som du går förlorande ur.

"Du kan inte stoppa vågorna, men du kan lära dig att surfa." (Jon Kabat-Zinn)

Åse pratar om mindfulness som det accepterande förhållningssättet.

Att man ska bli medveten om det som pågår inuti, om reaktioner och känslor, utan att bli dömande.

"Aha, jag uttryckte mig kritiskt till personen. Intressant. Varför då?" Genom att ta ett steg tillbaka och försöka vara en opartisk observatör, blir du mer medveten om vem du är, vilket skapar kunskap om ditt ledarskap och hur du kan bli än mer tydlig i relationen med andra.

Andningsövning som kan ge mental träningsvärk

För dig som vill börja med mindfulness så tycker både Heidi och Åse att andningsövningar kan vara en bra start. Det är nog många som är oinvigda i ämnet som ändå hört talas om mindfulnessövningar som går ut på att fokusera på sin andning.

Låter simpelt, men prova, så ska du få se, att det inte är så lätt som det låter att fokusera på sin andning och inget annat under ett flertal minuter. Tankarna vandrar snart till både framtid och historia och vill inte alls hålla sig i nuet och tysthet.

Många säger till Heidi; - "Det går inte, det här funkar ju inte". Men Heidi menar att det bara är att fortsätta träna, så kommer det att kännas bättre varefter.
- Du har ett val, säger Heidi med ett skratt, men du måste bestämma dig för att du vill.

När jag lägger på luren så ringer hennes sista ord fortfarande i huvudet. Att så många upplever att det inte går att bara koncentrera sig på sin andning i tio minuter. Att man har lust att lägga av, nästan innan man ens försökt.

Jag undrar om det är tankens sätt att säga att den är otränad? Tanken gör liksom fysiskt motstånd. Precis som när du börjar träna fysiskt så talar kroppen om genom andfåttdhet, skavsår och träningsvärk att du är otränad.

Jag provar en kostnadsfri internetbaserad meditation hos en välkänd indisk inspiratör. Det är inte långt kvar till jul. Jag vill vara mera närvarande och inte stressas av allt man "måste" och allt man "borde", av planer (framtid) och jämförelser med tidigare jular (dåtid). Den här julen ska bli en närvarande jul.

Jag lyssnar till meditationen. Undrar hur lång tid det har gått, blickar mig omkring, blundar igen, lyssnar till musiken, glider iväg i tanken men återvänder ständigt. Till Här och Nu.  Jag har ett val. Och jag har bestämt mig för att jag vill.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.