Test: Hur jämställd är du som ledare?

Att leda jämställt innebär att vara medveten om de olika förutsättningarna som finns för män och kvinnor i organisationen, samt att ta hänsyn till dessa, så att alla individer behandlas lika och ges samma möjligheter. 

Detta test är baserat på viss efterforskning, egna upplevelser samt gjort med glimten i ögat.

Kanske får du någon tankeställare om hur ni har det inom organisationen idag och framförallt, hur ni vill ha det i fortsättningen.

Fråga 1

Ni ska rekrytera en ny medarbetare. Tänker ni utifrån genus när utformningen av annonsen sätts?

A. Nej. Vi skriver vilka kvalifikationer personen ska ha och annat av intresse. Alla är ju välkomna att söka, utan att man behöver skriva ut det explicit.

B. Njae. Vi har interna rekryteringsvägar, frågar inom organisationen om någon känner till en person som skulle passa bra in i vår organisation.

C. Ja. Vi skriver alltid “Vi ser gärna …. sökanden, för en jämnare könsfördelning”.

Fråga 2

Vid vilken/vilka situationer tycker du att organisationen tänkt rätt utifrån jämställdhet, men där det ändå blivit fel?

A. Eva, 44 år, blir inkvoterad i ledningsgruppen för att få till en jämnare könsfördelning, trots att de flesta anser att hon inte har rätt kvalifikationer.

B. De kvinnliga avdelningscheferna fick bestämma i år, vilket ledde till att konferensen hålls i anslutning till ett SPA, där man bokat in såväl pedikyr som ansiktsbehandling efteråt till både kvinnorna och männen.

C. Till julklapp brukar vi ge presentkort till alla medarbetare, till kvinnorna har vi till exempel gett presentkort på inredningsbutik och till männen gav vi biljett till valfri hockeymatch, för att alla ska få något som de faktiskt uppskattar istället för att alla ska få en delikatesskorg.

Fråga 3

Har kvinnor möjlighet att avancera inom organisationen?

A. Ja, här har vi inget glastak iallafall om du menar det. De som är hungriga tar för sig, de lyckas. Man får ju liksom stå upp för sig själv och tala om vad man är bra på.

B. Chansen till befordran finns, men det är många av kvinnorna som verkar vilja satsa mer på familjen än på karriären, de går gärna ner på deltid eller tar ut en större del av föräldraledigheten.

C. Hos oss har vi många kvinnor på ledande poster. Vi försöker pusha lite extra för att kvinnor ska få rätt förutsättningar genom att erbjuda mentorer och specifika utvecklingsprogram.

Fråga 4

Familjen då? Hur får den plats i livspusslet?

A. Här är vi noga att visa genom både ord och handling att familjen är något som är viktigt, för både män och kvinnor. Vi har haft pappalediga och vabbande chefer i omgångar, vilket vi tror är en viktig signal till de andra.

B. Ja, föräldraledighet och vård av barn har alla medarbetare rätt till enligt lag. Men de måste ju säga till i god tid innan föräldraledigheten så man hinner fixa någon ersättare. Och jaa...vabb är väl något man måste få ta ut också, men visst kan det bli tufft att få det att gå ihop när det går epidemier.

C. Jamen... männen här, de har ju ganska ansvarskrävande poster så det är svårt för dem att ta ut föräldraledighet och försvinna från viktiga projekt under flera månader. Männen har ofta kvinnor som tar hand om sjuka barn och de har också berättat att deras fru gärna ville ta ut hela föräldraledigheten och - ärligt talat - så är vi ganska glada för det.

Fråga 5

Hur ser lönesättningen ut inom er organisation?

A. Vi sätter individuell lön utifrån prestation, kompetens samt ansvarsbörda. Och faktiskt är det männen som verkar prestera mer än kvinnorna, tar för sig mer och tar större ansvar så de har nog lite högre betalt om jag tänker efter.

B. Varje år gör vi en översyn av lönesättningen med genusglasögonen på, så att både kvinnor och män ges lön utifrån individens förutsättningar.

C. De flesta cheferna här är män, så det är klart att de har en högre lön än de andra. Det är också de som får bonus, när det blir någon. Så det går liksom inte riktigt att jämföra äpplen och päron.

Fråga 6

Till sist, anser du själv att er organisation är jämställd?

A. Njae, det där med jämställdhet är väl ganska överreklamerat. Sverige är väl ett av de mest jämställda länderna i världen och det där kommer att räta ut sig med tiden. Såna där pappersprodukter som jämställdhetsplaner klarar vi oss utan, vi är en liten organisation så vi behöver inte heller enligt lag.

B. Både ja och nej. Inom ledningen är vi medvetna om jämställdhet, utarbetar policies och riktlinjer för hur vi vill arbeta, men det verkar svårt att förankra detta bland medarbetarna på golvet.

C. Absolut. Vi ger alla människor lika villkor, oavsett kön, och ser fördelarna med att ha kvinnor med i såväl staben som styrelsen. Vi har lärt oss att analysera vår organisation med jämna mellanrum, för det är så lätt hänt att halka in i gamla vanor eller föreställningar.

 

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.
Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.