Semesterkänsla

Under semestern tar vi väl hand om oss. Vi rör mer på oss, vi äter god mat, upptäcker nya platser och vårdar sociala kontakter.

- "Sista dagen på semestern ska man passa på att njuta så mycket man kan. Och det ska man fortsätta med. Livet är inte över bara för att man börjar jobba."

Orden kommer från Dan Hasson, forskare vid Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet. Det är ett av de bästa tipsen jag läst om hur man bevarar njutningen även i vardagen: Man ska passa på att njuta så mycket man kan. Även fast det inte är semester...

Så hur behåller vi den där känslan av semester, liv och lust?

Håll kvar i semesterrutinerna

Gå upp lite tidigare och ät frukost i lugn och ro, läs tidningen eller planera vad du ska göra på jobbet denna dag. 

Varför inte fortsätta med morgonpromenaderna? Har du möjlighet att cykla eller promenera till arbetsplatsen och det är fint väder- gör det. Kroppen mår så mycket bättre av att få sol, frisk luft och rörelse. Den extra tiden det tar att ta sig mellan punkt A och punkt B har du igen när du väl ska prestera på arbetet då både muskler och hjärna blivit syresatta. 

Middag med vänner mitt i veckan. Varför inte bjuda över vänner på en grillmiddag på en tisdagkväll? Be var och en ta med något till middagen och ordna maten tillsammans. Ju lägre förväntningar, desto mer avslappnat. Att sitta och prata ute i det gröna med en filt om benen tills mörkret infinner sig och det är dags att tända lyktorna, förlänger den lediga känslan. Med vår korta sommarsäsong får man göra allt för att dra nytta av soltimmarna. 

Om du har en trädgård, eller möjighet att ha balkonglådor- se till att fylla dem med sensommarblommande växter och placera dem där du har utsikt över dem så du kan njuta av blomsterprakt från ditt fönster om det blir kallare dagar. Under september är det dags att plantera lökväxterna och drömma om en prunkande vårträdgård.

Fortsätt med semester, åk bort över helgen på en minisemester eller planera in en semestervecka längre fram i tiden som du kan drömma om och längta efter. Under stressiga eller motiga perioder på jobbet mår vi bra av att ha en paus att se fram emot. Att dela upp semesterdagarna till flera tillfällen är ett bra sätt att få in perioder av återhämtning. 

Var ute i naturen på lediga stunder, för promenader, picknick eller bara blicka ut över havet. Naturen skänker ro åt själen, visar all stressforskning.

Umgås med människor som ger dig energi, planera in lunchträffar och nätverksmingla med personer som fyller på dina energidepåer en regnig höstdag. 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.