Blogg
Veckans ledarskapstips kommer från ett företag som Altaleda kom i kontakt med för några år sedan.
De hade skapat en "Varför-bok" som de gav varje nyanställd.
Häri kunde de nyanställda samla alla sina tankar och idéer som de fick, under sina första två månader på företaget.
"Varför gör ni så?" "Varför gör ni inte såhär istället?"
Missförstånd är i min mening upphov till en stor del av våra konflikter, för inte säga majoriten av dem. Det finns ett engelsk uttryck som jag älskar, det är lite svåröversatt så här kommer det på ursprungsspråket; "Assume makes an Ass out of you (u) and me".
Många problem i vårt ledarskap och i våra team kan undvikas genom att ha tagit sig tid att aktivt lyssna till och förstå varandras uppfattningar, världsbilder och förståelse för en viss sak.
Vi börjar förbereda för ledigheter här på kontoret.
Städar av skrivbord och rensar inkorgen i vår e-post, vidarebefordrar telefoner och prioriterar bland arbetsuppgifter samt klargör förväntningar, så vi så småningom kan ha en skön semester med gott samvete.

Såg häromkvällen en intressant film. Den heter "The Shift" och handlar om skiftet från ett liv först och främst baserat på ambition till ett liv först och främst baserat på mening.
Min fru fick filmen av en god vän i födelsedagspresent så det fanns säkert en mening med att jag hamnade framför densamma.
Med i filmen var bland annat Wayne Dyer, internationellt känd talare och författare. Handlingen utspelade sig nästan uteslutande i de sagolikt vackra miljöerna på Asilomar på Kaliforniens kust.
Såg just en mycket tänkvärd och inspirerande video med John Wooden, en legendarisk basketcoach vars lag bland annat vann Amerikanska Collegemästerskapen 10 gånger under 12 års tid.
De var även obesegrade 88 matcher i följd under åren 1971-1974. I videon berättar John bland annat om sin definition av framgång, sina 3 regler som ledare och synen på att vinna.
Att det är som det är, visar sig vara något som välvilliga föräldrar och andra har tutat i oss genom åren, men som efter lite personlig utveckling och reflektion är en djup fallgrop att falla i som ledare och medmänniska.
Tänkte idag vid ett tillfälle på talesättet "det är som det är" och insåg att det inte alls är så.
Någon har sagt att kommunikation minsann är en "ädel konst".
Oavsett hur det står till med den saken kan vi konstatera att det finns bättre och sämre sätt att kommunicera, att vissa ledare verkar vara bättre på det än andra och att det är en "konst" som går att träna.
På vägen upp till vårt kontor såg jag häromdagen detta exempel på försök till kommunikation (eller kanske snarare information om vi ska vara noga) från Arbetsförmedlingens sida.
Listor har sina fördelar. Blev nyligen presenterad en lista på 333 sätt att få engagerade medarbetare.
Själv nöjer jag mig med de åtta goda vanorna för framgångsrikt ledarskap.
Efter två intensiva dagar på kursen Introduktion till Kommunikologi, så har jag fått en inblick i denna tvärvetenskapliga metadisciplin. Jag säger inblick, eftersom detta är en hel disciplin, som det tar lång tid att få en grundligare förståelse för.
Kommunikologi är inte bara ytterligare en metod eller ett hopkok av övningar, utan ett gediget sammanfattat material från flera olika vetenskaper som tagit trettio år att utforma.
I den årliga arbetsmiljöenkäten så säger de flesta medarbetarna att de upplever arbetet som stressande. Vad skulle hända om vi började fundera i andra banor?
Arbetsplatsen är kreativ, produktiv och på ytan väldigt harmonisk, sjukfrånvaron är låg, men -när medarbetarna besvarar den årliga arbetsmiljöenkäten så säger de flesta att de upplever arbetet som stressande.
I den lekfulla tävlingsformen Jeopardy som gått under många år på TV i olika former gäller det att formulera rätt fråga. Att använda denna princip i livet kan hjälpa dig att må och fungera bättre.
Har du funderat över frågorna du ställer till dig själv i vardagen? Ofta ställer vi en massa frågor till oss själva som vi kanske inte ens är medvetna om.