Kommunikation på Arbetsförmedlingens visNågon har sagt att kommunikation minsann är en "ädel konst".

Oavsett hur det står till med den saken kan vi konstatera att det finns bättre och sämre sätt att kommunicera, att vissa ledare verkar vara bättre på det än andra och att det är en "konst" som går att träna.

På vägen upp till vårt kontor såg jag häromdagen detta exempel på försök till kommunikation (eller kanske snarare information om vi ska vara noga) från Arbetsförmedlingens sida.

Att kommunicera på rätt nivå innebär att anpassa sin kommunikation så att den passar mottagaren, att prata med "bönder på bönders vis" och "lärde på lärdes vis".

Det handlar ofta om att inte prata över huvudet på mottagaren, att inte använda fikonord som "har du varit inne på GSM:en och kollat hur DP:n låg under Q4:s DXMV?" om det är terminologi som mottagaren inte är väl bekant med. Det innebär självklart också att inte prata under mottagarens nivå så att vi får en uttråkad lyssnare som tappar fokus.

Denna skylt skriven av en säkerligen välmenande medarbetare på nämnda arbetsförmedling är ju skriven på en antingen gammeldags eller akademisk svenska som jag har svårt att tro är representativ för majoriteten av besökarna till denna förmedling. Det hade kanske räckt med "Vi har stängt på torsdag och fredag, välkommen åter på måndag!".

Fler tips om hur du kommunicerar framgångsrikt i ditt ledarskap kan du se i denna video om kommunikation.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.