Såg just en mycket tänkvärd och inspirerande video med John Wooden, en legendarisk basketcoach vars lag bland annat vann Amerikanska Collegemästerskapen 10 gånger under 12 års tid.

De var även obesegrade 88 matcher i följd under åren 1971-1974. I videon berättar John bland annat om sin definition av framgång, sina 3 regler som ledare och synen på att vinna.

Definitionen av framgång

Hans egen definition av framgång som bland annat hämtar inspiration från hans far, bibeln och andra källor är fritt översatt:

Sinnesron som införskaffats endast genom självtillfredsställelsen av att veta att du gjorde ansträngningen för att göra det bästa av det som du är kapabel till.

Tre regler

Som ledare hade John tre regler som han krävde att hans spelare skulle följa:

  1. Kom i tid.
  2. Var hel och ren vilket förutom klädsel och yttre intryck även innefattade att inte svära. Om en spelare svor under en match plockade John honom av planen.
  3. Kritisera aldrig dina medspelare. John såg det som sitt jobb att göra detta och något som han dessutom hade betalt för att göra.

Han berättar om ett tillfälle då en av hans spelare, som många utomstående betraktade som en av hans största stjärnspelare, kom till bussen och inte var klädd på ett sätt som motsvarade hel och ren. John lät honom då inte kliva på bussen utan skickade hem honom och sa att han var välkommen till flygplatsen för att följa med laget om han hann dit efter att ha varit hemma och gjort i ordning sig.

Synen på att vinna

I videon citerar han även poesi och jag har via tidigare studier av honom även lärt mig att han läste mycket (John dog 2010). Han har många filosofiska tankar om livet att dela med sig av som är tänkvärda i mitt tycke.

Ett av hans mål var att det inte skulle gå att avgöra efter matchen om hans spelare förlorat eller vunnit. Han berättar hur resultattavlan efter matchen ibland visade att hans lag gjort fler poäng än motståndaren, men att han ändå kände sig som en förlorare. Motsatt även att resultattavlan efter matchen ibland visat att motståndarna gjort fler poäng än hans lag, men att han ändå kände sig som en vinnare.

Mycket av det hela kommer tillbaka till hans definition av framgång, att ha gjort ansträngningen att göra det bästa av det man är kapabel till.

Se videon med John Wooden på TED.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.