Veckans Ledarskapstips

Inspirationsföreläsning

Föreläsningar kring ledarskapet och dess relationer kan ge er ny inspiration kring hur ni kan påverka motivationen inom organisationen till exempel. 


Slipp dåligt samvete på semestern 

Nu är det kanske inte långt kvar till din semester? Här vill vi tipsa dig om hur du kan hinna bli klar med allt som måste bli gjort innan semestern. Observera att det viktigaste ordet här är MÅSTE. Ofta rullar vardagarna fram till semestern bara på som vanligt, utan att du faktiskt reflekterar över vad som är absolut nödvändigt och vad som kan läggas på hög under sommaren.
Håll hårt på dessa 6 tips, så kan du snart slappna av.

Hur du hinner bli klar innan semestern, med allt som måste bli gjort

 1. Tacka nej till nya uppdrag och aktiviteter (om det går)
  Påbörja inget nytt veckorna innan semestern. Försök beta av det som du har på ditt bord istället.

 2. Prioritera rätt och prioritera hårt
  Välj de aktiviteter som siktar på organisationens vision eller målbild och som är viktiga (inte bara brådskande).

 3. Boka inte in några möten (om det går)
  Var inte "duktig" och kläm in några möten till innan semestern. Möten leder till merarbete, när du ska följa upp eller fullfölja aktiva åtaganden.
  Möten för att överlämna, eller för statusuppdateringar i projekten är däremot nödvändiga för att ni ska kunna ta semester med gott samvete.

 4. Säg efter mig: "Kan det vänta?"
  Fråga dig och andra hela tiden: Måste vi ta det nu eller kan det vänta? Påpeka att du försöker jobba undan det du har för handen nu och att du måste prioritera en del annat före detta.
  Om det inte kan vänta- går det att delegera?

 5. Industrisemester
  Svenska kunder är ganska förstående för att delar av Sverige går på sparlåga under sommarmånaderna och att det kan vara svårt att nå vissa personer per telefon osv.

  Lite knivigare kan det vara för dina utländska kontakter som inte är vana vid lagstadgade långa semestrar. Gör upp förväntningar i förväg om hur du kan nås vid akuta situationer och tala om hur länge du blir borta.

 6. Mail och telefon - klargör förväntningar
  Vilka riktlinjer har ni bestämt för kommunikation och ev arbete under semestertid? Hur hanterar ni e-post, telefonsamtal och akuta kontakter?
  Genom klargjorda förväntningar slipper du sura miner från medarbetare eller kollegor och du kan slappna av bättre, när ni alla vet vad som gäller.

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.