Motiverad personal

Det är höst och arbetsplatserna drar igång med en rivstart. Hur gör man som ledare för att kickstarta personalen?

Hur får man upp motivationen igen efter lata semesterdagar?

Hur skapar man en nytändning för att nå målsättningen inför de sista kvartalen på budgetåret?

Det vanligaste är att organisationen satsar på en kick-off för att svetsa samman teamet eller satsar på utbildningsdagar, som leder till medarbetare fulla med nya kunskaper och insikter, vilket ger fördelar för organisationen.

För att sedan hålla motivationen uppe hela långa hösten delar vi här med oss av några konkreta tips:

  • Förmedla den stora bilden till alla medarbetare. Vad är det vi gör varje dag och framförallt-varför?
  • Hitta individuella mål för medarbetarna. Vilka mål drivs de olika individerna av? Är målet motiverande känns det i hela kroppen och skänker inspiration. Känns målet inte motiverande- byt mål eller ändra tidplanen för när målet ska vara uppnått.
  • Var lite wild and crazy! Hitta inspiration från olika nya metoder och våga prova.

Gummibandssnärt ger motivation

Svenska bordtennislandslaget använder "Gummibandsmetoden" för att individerna ska kunna fokusera på rätt saker.

Metoden går till på följande sätt: Trä ett gummiband runt handleden. Varje gång du känner dig motiverad eller gör rätt saker-snärta till med gummibandet!

Då kopplar hjärnan samman känslan av motivation med känslan av den svidande känslan av snärten på handleden.

Denna triggerträning kan sedan automatiskt framkalla önskvärda tankar, känslor, bilder och attityder genom att du snärtar till innan du kliver in på kontoret, eller innan du ska prestera på topp.

Sätt mål efter vad du vill uppnå

Fokusera på vad du faktiskt vill uppnå, inte vad du faktiskt kan uppnå. Att välja ett för realistiskt mål, skapar ingen förväntan vilket leder till att du blir styrd av faktiska resurser istället för av målet i sig. Du blir resursstyrd istället för målstyrd.

Känns det ovant att sikta på stjärnorna? Brukar du sikta på grantopparna, för att det känns tryggt att veta att du kommer i mål? Då gäller det att träna!

Målbildsträning hjälper, där du ser framför dig ditt önskade resultat.

Att faktiskt ta sig tid och stanna upp för att fira viktiga delmål på vägen, är också en effektiv väg till att nå resultat.

"Om du begränsar ditt val till vad som verkar möjligt eller rimligt så kopplar du bort dig själv från det du verkligen vill och då är allt som är kvar en kompromiss". Robert Fritz, kompositör.

Vill du läsa mer om hur man sätter mål som skapar lust? Sätt mål som inte är kompromisser menar Ola Wallström- här kan du läsa hans intressanta funderingar

Motiverad personal leder till en framgångsrik organisation

Superentreprenören Richard Bransons tips till dig som ledare är att våga låta personalen arbeta hemifrån om det är är möjligt och önskvärt, att se över möjligheten att fler personer delar på en tjänst för att skapa tid för familjen för medarbetaren samt att se över dina medarbetares behov och möta dem.

Allt detta för att skapa entusiasm, kreativitet, bättre samarbete och på sikt en mer framgångsrik organisation!
Läs hela artikeln här


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.