Samtal med chefen

När de sista semesterdagarna började ta slut- hur kändes det att ta sig till arbetplatsen igen?

Hade du "börja-jobbet-ångest" finns det all anledning att reflektera över detta.

Är det bara en tillfällig svacka, så kan du absolut förändra din situation och din känsla för arbetet. Nu har du chansen att sätta nya vanor för resten av året.

Allt som kändes "fel" eller "jobbigt", har du säkert omedvetet funderat över under semestern. Hur skulle du vilja ändra på det? All förändring börjar hos dig själv.

Strategier för förändring

Ser du något mönster i din arbetssituation? Kanske behöver du då prioritera på ett annat sätt, planera in planeringstid, reflektera mera, be om hjälp oftare, lägga band på ditt temperament  eller vill du satsa mer på teambuilding för dina medarbetare?

Finns ett behov av en utbildning för dig eller någon annan ledare, eller kanske ett helt ledarutvecklingsprogram för organisationens ledningsgrupp?

Om du har en individuell utvecklingsplan, hur ser den ut- är det något du skulle vilja ändra i den? Diskutera med din närmaste chef, eller bolla med en kollega, för att se om det finns nya, spännande projekt att ta dig an under hösten. 

Reflektera över hösten- hur skulle du vilja ha det? Måla upp ett best-case-scenario, så att du har ett tydligt mål att arbeta för.

Glädje och energi från jobbet

Var "tillbaka-till-jobbet-ångesten" inte bara temporär, utan du haft den en längre stund kanske du ska fundera över ditt karriärval.

Har du tagit dig tid till att ställa dig själv frågan: Vad är det som gör mig lycklig? Vad är det jag vill ha mera av i mitt liv? Tänk över om ditt nuvarande arbete skänker dig den glädjen och energin.

Givetvis kan vi inte alla skutta upp ur sängen varje morgon, men arbetet ska kännas meningsfullt. Är du rätt person på rätt plats? Är du där din kompetens och dina förmågor tas om hand och du får utlopp för din kunskap och erfarenhet? 

Inom en större organisation finns alla möjligheter att kunna göra större förändringar. Vill du byta projekt och kanske ta dig an ett annat projekt? Vill du kanske gå ner i tid, eller finns ett behov att byta tjänst eller avdelning helt? Lyssna med din närmaste chef. Kanske finns det någon rekrytering som planeras inom organistionen inom kort? 

Sätt en tidsplan för när du måste agera. "Om jag gör de förändringar jag kan för att göra arbetssituationen bra och det fortfarande inte känns bättre vid årets slut, så agerar jag på den känslan".

Att söka ett helt nytt jobb behöver inte vara fel. Bara att undersöka möjligheterna på marknaden eller att få komma till en anställningsintervju och se hur andra organisationer agerar, kan faktiskt öppna dina ögon och kanske upptäcker du att faktiskt trivs bra där du för närvarande är. Eller så lär du känna dig själv och upptäcker vad du brinner för.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.