Två personer som kommunicerar via spegling

Att spegla en annan människa är ett sätt att lyssna och att kommunicera som är grundat på Imagoterapi.

Det här sättet att förhålla sig till en annan människa lämpar sig lika väl i familjelivet som på arbetsplatsen.

Många är de konflikter som har verkat till synes omöjliga att hantera och som genom användandet av spegling transformerats till något positivt.

Hur gör man då när man speglar?

Man lyssnar och återberättar sedan vad man hört den andra personen säga, utan att lägga till egna tolkningar, utan att gå i försvar eller förklara sig.Bara fokuserad på att likt en spegel nyfiket återberätta vad man hört och sträva efter att förstå.

Det kan vara att återberätta med liknande ord eller med något annorlunda formuleringar. Vi eftersträva ingen papegoja som repeterar ordagrant, ibland kan det räcka med att sammanfatta ett längre stycke.

Undvik att se det som ett problem som ska lösas

Av stor vikt är också att undvika frestelsen av att se det den andra personen berättar som ett problem som ska lösas. Nej, det som berättas skall endast speglas.

Och när du speglat kan du fråga "stämmer det?" eller "har jag uppfattat dig korrekt?". Den andra personen tar sedan ansvar för att säga "ja det stämmer" eller "nej det stämmer inte riktigt" följt av ett förtydligande varefter du gör ett nytt försök att spegla.

Avslutningsvis om spegling

Kanske läser du detta just nu och hör en röst i huvudet som säger något i stil med att "vad det vara bra för?" eller "ska jag verkligen inte tänka själv utan bara jobba på att förstå och spegla?".

Om det är så att du har problem med konflikter, eller människorna runt dig har det, eller att du upplever att det skulle främja dina relationer att hitta nya sätt att kommunicera så finns det bara en sak att säga; definitionen av galenskap är att göra på samma sätt om och om igen och förvänta sig ett annat resultat.

Om du inte har den kvalitet på livet, eller i detta fall dina relationer och konflikter, som du önskar, så beror det bara på en sak, du saknar en viss kunskap eller du använder den inte.

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.