Kollegor som småpratar

Ett talesätt säger att utan relation ingen kommunikation. Flera studier har visat på småpratets betydelse för ett gott ledarskap.

Bland annat beskriver Gunnar Ekman i en av sina böcker hur småpratet bygger förtroende och relation som sedan ger förutsättningarna för att ledarskapet ska fungera.

Han talar också om vikten av att ledaren deltar i småpratet, båda för att bygga detta förtroende och för att det är i småpratet som många beslut fattas och viktiga ämnen diskuteras. Ekman ser bland annat en fälla i att ledare blir för upptagna med allehanda andra uppgifter att de missar deras viktiga roll i småprat.

Har du inte byggt en relation så kommer du alltså att ha mycket svårt att sedan göra något vettigt av din kommunikation. Träna dig på att småprata med dina medarbetare om allt mellan himmel och jord, vädret, sport, deras fritidsintressen, deras familjer med mera.

För vissa faller detta naturligt, andra får göra en mer medveten ansträngning både för att hantera sina egna motstånd eller rädslor mot att prata och att skapa det nödvändiga utrymmet i sina dagliga göromål.

Det är tänkvärt hur mycket kommunikationsträning som kan bli fullständigt värdelös om man inte ägnat tiden åt att bygga relationen som gör att kommunikationen når fram. Om du vill läsa Gunnar Ekmans bok heter den "Från prat till resultat - om vardagens ledarskap".


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.