Guide till teambuilding

När det gäller övningar för teambildning så finns det ett brett utbud av sådana. Det finns teambildning övningar som man kan anordna själv, det lättsamma aktiviteter som har mer av äventyrsinriktning och sedan finns det de där man anlitar en extern konsult med specialistkompetens.

De senare ofta för att man vill jobba med relationerna i gruppen, kanske sätta en del normer på plats eller finna gemensamma värderingar att stå på i sitt liv som grupp. Oavsett vilken av vägarna man väljer så finns det ett stort utbud att välja från. Det är inte alltid lätt att veta vilket som ger bäst effekt på dynamiken i teamet.

Nedan ger vi ett par exempel på teambildning övningar, en ur vardera kategorin som kan vara till nytta för ert samarbete.

Övning för teambildning att göra själv

Ett exempel på en uppgift som man kan genomföra på egen hand är den så kallade Mars-landningen. Gruppen delas upp i flera mindre grupperingar, lämpligen 4-5 personer per konstellation. Vardera team får 20 stycken sugrör, en glasspinne, lite tejp och lite snöre. Sist men inte minst, ett rått ägg. Uppgiften är att på 15 minuter bygga en Mars-landare åt Nasa, kring detta kan man lägga ut historien om man önskar. Efter de 15 minuterna släpps vardera teamets landare, konstruerad av materialen samt med ägget inuti, från cirka 2 meters höjd.

Efter genomförd övning kan man tala om vad som fungerade bra i samarbetet i respektive grupp, vad som fungerade mindre bra och vad man kan lära sig av detta. Prata först i den lilla gruppen och sedan dela i den större.

Äventyrsaktivitet för att stärka teamet

Så kallade höghöjdsbanor var populära framförallt några år sedan, men de är under rätt ledning fortfarande ett utmärkt instrument för att båda spränga egna gränser samt för att belysa hur man stödjer varandra i teamet. Eller hur man inte gör det. De kan också bli en bra metafor för hur en person i teamet är strålkastarljuset, vad är de andras roll då?

Höghöjdsbanor finns på många håll runt om i Sverige och är relativt lättillgängliga.

Teambildning övningar med extern konsult

En extern handledare eller konsult kan till exempel hjälpa er med professionellt handledda presentationsövningar för att lära känna nya sidor hos varandra. Ett annat bra sätt att använda en sådan resurs vid teambildning är att be om övningar som belyser värderingar i gruppen, organisationen eller hos individen.

 

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.