Veckans Ledarskapstips

Skapa bättre relationer

"Markus var jättebra på att ta in gruppen och skapa delaktighet. Flera stannade kvar efteråt och hade frågor till Markus. Upplägget var pedagogiskt och på en bra nivå. Innehållet mycket intressant."
(Deltagare på föreläsning om teambuilding)

Markus Amanto är en erfaren utbildare och föreläsare som håller föreläsningar som är interaktiva och engagerande, som varvar humor med allvar och som förmedlar kunskap och metoder som går att omsätta direkt i vardagen.

Exempel på vad du och dina kollegor får lära er om ledarskap och relationer

 • Hur du bäst stödjer en grupps utveckling och ökar dess effektivitet
 • Hur du bygger tillitsfulla relationer och hanterar konflikter för att ta tillvara medarbetarnas fulla potential
 • Hur du leder dig själv för att må utmärkt och bli framgångsrik som ledare


Läs mer om Markus Amanto och hur du bokar en föreläsning


Fall inte i dessa 8 beslutsfällor

Ibland kan beslutet vara svårt att fatta. Här tipsar vi om några fällor som det är lätt att hamna i.
Ta en stund och reflektera över om det är någon av dessa fällor som du oftare hamnar i.

 

Fatta bättre beslut genom att undvika dessa fällor

 1. Du frågar alla och envar
  Du har inte ryggen fri, bara för att du hört dig för med samtliga inom organisationen.
  "Ju fler du frågar, desto fler svar får du" lyder ett gott råd jag fått av en bekant en gång.
  Risken med att fråga för många vad de anser, är att du får många olika svar och variabler att väga in och du blir ännu mer förvirrad.
  Dessutom ger du intrycket av att vara obeslutsam som ledare.
  Självklart ska du se till att få alla fakta på bordet och be om input. Men för många personliga åsikter och tyckanden leder ingen vart.

 2. Du tycker att du är en "dålig beslutsfattare"
  Du har en inre röst som säger att du är dålig på att fatta beslut - och du tror på den.

  För att bli en bättre beslutsfattare krävs att du reflekterar över tidigare beslut du varit med om. Vad var svårt? Vad blev bra? Vad hade kunnat vara bättre?
  Vad behöver just du för att kunna fatta bättre beslut (mycket information, konkreta planer, back-up eller längre tid). Vilken variabel är avgörande och hur ska du jobba vidare med den? 

 3. Du blir känslomässigt påverkad
  Vissa beslut påverkar människor i din omgivning negativt. Som chef ingår det i tjänsten att fatta beslut. Låt inte känslorna stå i vägen för beslutet, men visa omtanke och empati för den person som får negativa besked.
  Om du tycker det är jobbigt att leverera negativa besked och du måste göra det ofta, kanske du ska se dig om efter en tjänst där du kommer mer till din rätt. Ditt jobb ska helst vara en passion, som ger dig energi, inte en plåga som dränerar dig.

 4. Du vill inte köra över folk
  Ibland behöver man som chef köra över medarbetarna, speciellt vid brådskande situationer där alla inte kan göras delaktiga i beslutet. Detta kan göras på ett skonsamt sätt (*), men innebär att du får jobba hårdare på att förankra beslutet för dina medarbetare efteråt.

 5. Du vet inte dina värderingar
  Det är lättare att fatta beslut utifrån det du anser riktigt och värdefullt, om du tagit dig tiden till att se över dina värderingar. De beslut du kan ta som är i samklang med dina värderingar, kommer att vara lätta att fatta och du kan sova gott om natten. 

 6. Du dras med av "makten och hela härligheten"

  Att i ett skarpt läge ha pondus, makt eller status nog att vara den som får fatta det avgörande beslutet, kan förknippas med ett rus. Men fall inte i fällan att fatta ett för brådstörtat beslut, bara för att komma till avslut. Eller kanske du är en personlighetstyp som pekar med hela handen och vill ha saker och ting gjort ögonaböj, men var medveten om det och sov på saken - iallafall ibland. 

 7. Du ändrar aldrig ett beslut
  Om saker och ting ändrar sig under resans gång, var då tillräckligt modig för att ta tillbaka ett beslut och besluta på nytt. Ta ett nytt beslut som bättre passar under rådande omständigheter. Det är inte en svaghet att återkalla beslut och besluta något annat, utan tyder på att du har god självinsikt och inte sätter prestige i dina beslut. 

 8. Du väntar för länge
  Vänta inte så länge med dina beslut så dina konkurrenter hinner agera före dig, marknaden stannar av eller konjukturen förändras. Minns att: "På rullande sten växer ingen mossa"

Mer i samma ämne:

Fatta beslut, köra över eller lyssna in ( Om skonsamma överkörningar, Veckans Ledarskapstips nr 13).
Fatta bättre beslut - 7 tips ( Veckans Ledarskapstips nr 1)
Hur du klargör dina värderingar - tre enkla övningar ( LedarskapsMagasinet nr 6, 2011) 

 

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.