Ledarskapsutbildning

Ledarskapsutbildning > Psykosyntes

Psykosyntes

En psykologi med själ brukar psykosyntes kallas. Denna riktning för att kartlägga vår inre värld blev först och främst formulerad av italienaren Roberto Assagioli, kallad fadern till psykosyntes.

Psykosyntes ser människan som en helhet. En helhet bestående av kropp, känsla och tanke samt mer därtill. Enligt den modell kallad ägget som används som en karta för vårt inre har varje människa, varje organism, varje organisation och varje system en historia, en nutid och en framtida potential. Psykosyntes har som sagt kallats en psykologi med själ, troligen för att den också bjuder till ett andligt, religiöst obundet perspektiv på psykologins universum.

Bifokalt perspektiv i psykosyntes

Ett av dess främsta kännetecken som jag ser det är också dess bifokala perspektiv, det vill säga när svaret på frågan "kan du hålla båda?" blir "ja". Som exempel kan vi se ett ekollon som fallit till marken ur två olika perspektiv, antingen tänker vi att det har blåst ner från sitt träd eller så ser vi att det ligger på marken för att starta en ny ek. Vi kan överföra detta även till de kriser vi då och då möter på i livet, antingen ser vi de som något jobbigt som blåst oss ner från livets ek eller som ett budskap om att något nytt vill födas i våra liv. Eller, så håller vi båda perspektiven på vår kris.

Om vi fastnar enbart i det ena perspektivet så blir vi i det förstnämnda fallet lerrullare som älskar (nåja, visar en förkärlek för) att vältra oss i vår misär och smärta, grottandes runt i våra sår och jobbiga upplevelser till vi står upp till halsen i skiten och inte vet vare sig hur vi tog oss dit eller varför jag ska gräva mig därifrån. Väljer vi istället det senare blir vi någon av de där som "flyter ovanpå", ser möjligheter och obotlig (läs måhända sjuklig) positivism i alla hörn av vår personlighet, dock har vi anlitat de allra bäst vaktbolag för att slippa ta i den mörka och jobbiga sidan av vår personlighet. Att läsa mer om ägget, en central modella inom psykosyntes, kan också klargöra detta. Den innefattar även delpersonligheter som är ett viktigt begrepp i detta sammanhang.

Psykosyntes ger praktiska verktyg för att skapa ett kraftfullare och mer balanserat liv genom personlig utveckling.

Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser

Dela den här sidan


Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.