Vad är personlig utveckling? Dels som ordet säger så är den personlig, vilket innebär att den ser olika ut för olika människor. Det handlar alltså om att hitta en sådan personlig utveckling som passar dig och dina livsmål.

Av detta kan vi anta att en grundförutsättning för att utvecklas som person, och även för ledarutveckling, är att du tar reda på vad du vill i livet och vad dina mål är. Sådana kurser, böcker och annat finns ju också som stödjer dig i det, en form av personlig utveckling i sig.

Att vecklas ut genom personlig utveckling

Förutom ordet personlig så har vi också ordet utveckling. Att veckla ut någonting innebär att göra något större, så att det visar upp mer av sig själv utan att för den skull själva volymen har ökat, men kontaktytan mot omvärlden och därmed möjligheterna har till synes blivit större.

Personlig utveckling kan ta sig många olika former, det kan vara att läsa en bok, lyssna på en CD eller se en film. På temat böcker så var det en klok person som sa att det handlar inte om hur många gånger du har gått igenom en bok utan hur många gånger boken har gått igenom dig. Vi kan läsa tills vi dör utan att lära oss värst mycket om vi inte också låter det vi läser bli en del av oss.

Omsätta personlig utveckling i vardagen

En annan lärare inom området sa att han var trött på att höra om människor som sa ”det där vet jag redan, jag har det hört förut” när han var i en situation där han skulle lära dem något. Hur vet man att man vet något när det gäller personlig utveckling? Jo, om du använder det varje dag i ditt liv som en del av dig och din vardag, då vet du det. Annars har du bara hört det.

Så du kan få mycket till dig under kurser såsom de du finner på denna sida inom till exempel The Human Element, SDI ®, Utvecklande ledarskap och Psykosyntes. De kan ge dig ett ovärderligt stöd på vägen, kunskaper och insikter. Till syvende och sist måste du dock omsätta det i praktiken i din vardag för att vi verkligen ska kunna tala om personlig utveckling.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.