Veckans Ledarskapstips

Studera ledarskap på din semesterort

"Mycket värdefull och användbart i mitt arbete som skolledare. Just nu sitter jag på min terass i Spanien och arbetar utifrån delar i Ledarskapsskolan. Skönheten ligger i enkelheten".

(Christel, påbörjade studierna februari 2014)

Läs mer om distansstudier i ledarskap - LEDARSKAPSSKOLAN.


Viktiga frågor för personlig tillväxt

När du nu äntligen har lite tid för att inte bara prestera, utan också faktiskt andas ut och landa lite i din egen kropp och i dina tankar, vill vi skicka med dig lite reflektionsfrågor som förbereder dig för en höst där du kommer att växa som ledare och som människa.

Reflektera över din roll som ledare

 • Vad var det bästa som hände under våren?
  Och varför var det det bästa? Vad kände du att det gav? Kan det återskapas - hur? Om det inte kan återskapas, vilka var omständigheterna runt detta som gjorde att det blev så himla bra?

 • Vad var bottennappet under våren?
  Och varför valde du ut just denna situation? Vad lärde du dig av detta? Hur kan du undvika att det händer igen? Vad behövs av dig och av andra för att det inte ska bli så? Hur ska du se till att du och dina medarbetare får rätt förutsättningar för att det undvikes?

 • Inom vilket område växte du allra mest?
  Och till vilka situationer hade det en koppling? Till de positiva eller negativa händelserna? Hur togs denna tillväxt emot av din omgivning? Var det någon som noterade detta? Noterade du detta när det hände eller är det något du bara reflekterar över nu? Om du inte noterade detta förrän nu, vad tror du att det beror på? Finns det i så fall något du kan göra annorlunda, för att lägga märke till din personliga utveckling kontinuerligt?

 • Vilka överdrivna styrkor vill du jobba med i höst?
  Så låt säga att du har några positiva egenskaper som t ex du är lyssnande, empatisk, drivande, målinriktad eller teamfokuserad. När kan du se att denna styrka kan bli lite överdriven, så att det upplevs som negativt?

  T ex att du är för lyssnande vilket leder till att du lyssnar in precis varenda en/att du inte kan stå för en avvikande åsikt/har svårt att fatta beslut för att du tar hänsyn till alla och att ni därför missar målet.

  Fundera över hur du kan tona ner denna positiva egenskap som kommer an lite för starkt ibland? Finns det vissa situationer, personer, omständigheter som gör att denna positiva egenskap dyker upp lite för överdrivet ? Vad kan du själv förändra hos dig själv, vad kan du be om hjälp med, vad kan du förändra i i din omgivning för att inte trigga igång detta?

 • Vad tar du till dig från den feedback du fått?
  Har du fått feedback av dina medarbetare under våren? Om ja, vilka feedbacktillfällen lämnade ett stort intryck hos dig? Vilka bestod av riktiga pärlor och vilken feedback förstod du inte? Vilken feedback ville du inte kännas vid och varför?
  Om du inte fått feedback, vad kan det bero på? Kan du be om mer feedback? Har ni en feedback-kultur inom organisationen, eller kan ni skapa det?

Mer i samma ämne

Utvecklingssamtal med sig själv (Veckans Ledarskapstips nr 17)
Några ord om att Ta emot feedback ( LedarskapsMagasinet 2010 nr 2)
Är det kattguld du hittat? Om vikten av feedback. (Veckans Ledarskapstips nr 45)


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.