Veckans Ledarskapstips

"Mellanmänsklig utveckling"

"En spännande resa på flera plan, mentalt, känslomässigt, mellanmänskligt som har gett mig bestående djupare och bredare insikter både om mig själv och andra.(Sabina S gick sin UGL kurs 27 juni 2012).

Vill du också ta ett djupdyk i höst och skapa dig insikter om dig själv och andra?
Här hittar du över hundratalet kursstarter i UGL över hela Sverige. 


Avkopplade semesterfirare genom tydliga ramar

Som chef är det viktigt att skapa ramar för medarbetarna, speciellt inför stundande semestertider.
För att medarbetarna ska kunna känna att de helt kan slappna av under sin välförtjänta period av kroppslig och själslig vila kan du tänka på följande: 

Tydliga ramar inför semestern

 • Hjälp att prioritera
  Vad är viktigt att hinna med innan semestern? Vem kan ta över vissa arbetsuppgifter? Vad kan vänta till i höst? Du som sitter med den långsiktiga planen har kanske lättare att se vilka kunder, vilka projekt och vilka arbetsuppgifter som måste tas om hand.

 • Inga nya projekt
  Påbörja inga nya projekt innan semestern, utan försök bli klar med det som ligger på vars och ens bord först. Ha inga viktiga deadlines under semesterperioden och var tydliga mot kunderna att det tyvärr inte går att skicka medarbetare på möten utomlands mitt i semestern. 

 • Riktlinjer för kontakt under semestern
  Har ni bestämt om det är okej att ringa varandra under semestern? Anses det godkänt att inte ta med sig sin jobbtelefon till stranden? Måste man läsa av mailen varje kväll? Vad gäller egentligen? Om det är luddigt och både medarbetarna och cheferna gör lite som de vill och känner, smyger sig ofta ett dåligt samvete på vare sig det är du som ringt upp och stört mitt i familjens festligheter eller om det är du som inte haft möjlighet att svara då täckning saknades i sommarstugan.  

 • Möten bara för överlämning
  Kläm inte in några möten som bygger på "att-göra-innan-semestern-högen". Håll mötena korta och endast för överlämning eller statusuppdatering innan någon går på semester.

Mer i samma ämne

Uppkopplad eller avkopplad? Öva på att koppla ned i tid, för en mer avslappnad semester. (Veckans Ledarskapstips nr 10). 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.