Veckans Ledarskapstips

Först, ett ord från våra sponsorer...

Hur skulle det kännas att inte behöva ordna flygbiljetter eller passa tider när du går på ledarskapsutbildning? Med vår distansutbildning LEDARSKAPSSKOLAN kan du läsa i din smartphone, i boken eller på datorn där du är och när du har tid.


Uppkopplad eller avkopplad? 

Med varmare väder, börjar vi kanske tänka på kommande semester. Brukar du kunna slappna av redan första semesterdagen? Eller tar det några dagar innan du slutar tänka på jobbet?

Eller känner du möjligtvis att du måste läsa mail och svara i telefon, precis som vanligt, med den enda skillnaden att du nu försöker läsa i en guppande segelbåt eller med stora, tjocka släkten runt köksbordet?

Kopppla bort jobbet när du är ledig

 Även du som brukar vara uppkopplad jämt, kan känna dig ledig och avslappnad från första semesterdagen- om du skapar nya rutiner och börjar öva på att koppla ned i tid.

Är dina kollegor vana vid att kunna nå dig närsomhelst under dygnets 24 timmar, så bör du meddela dem att du inte är nåbar under kvällar och helger ett tag framöver och att de får sms:a vid akuta ärenden (eller liknande).

Många av oss vill tro att vi är oersättliga och att alla problem måste lösas på studs. För de allra flesta fungerar det bra att inte vara uppkopplad jämt. Det fungerar ännu bättre för organisationen som i utbyte får utvilade, snabbtänkta medarbetare med kreativa idéer, för att de gjort något helt annat under sin ledighet.

Tips för att öva på avkoppling

  1. Varför vill du koppla bort arbetet? Du måste ha ett stort, motiverande Varför och gärna uppskrivet, så du blir påmind så fort dina gamla rutiner ger dig ångest för att du inte följer "jag-borde-nog-kolla-mailen-en-liten-snabbis-iallafall" -rutinen. Vad är den största vinsten för just dig, för att inte arbeta under din ledighet?

  2. Prioritera! Vad är det allra viktigaste du ska ha gjort under veckan, för att du ska kunna ta helg med gott samvete? Se till att göra just det klart.

  3. Börjar tankarna vandra till jobbet? Tillåt dig själv att bara notera att tankarna far. Fråga dig själv: Kan jag göra något åt det här nu, när jag ligger i sängen sömnlös? Mår jag bra av att tänka på det här nu? Svaret blir oftast nej och du inser att du måste släppa det.

  4. Kommer du på någon smart lösning som du bara inte får glömma bort? Skapa ett system för att anteckna idéer, lösningar, kreativa förslag som gör att du fångar upp allt sådant, men kan släppa det för nu.

  5. Frånvaromeddelande på e-post och mobilsvar som tydligt talar om när du kan återkomma med svar, gör att du kan slappna av.
    Ha, om möjligt, en telefon för privata kontakter och en för jobbet.

  6. Alla symboliska handlingar är viktiga för att markera att arbetet är avstängt. Stäng dörren om hemmakontoret, ring inga jobbsamtal på väg hem på fredag kväll eller byt om till ledigare klädsel när du kommer hem, för att markera för dig själv att du inte är i tjänst.

  7. Bäst avkoppling ger aktiviteter som kräver närvaro och koncentration och som totalt bryter av mot det du brukar göra på arbetet. Arbetar du på kontor kanske en löptur eller att snickra kan vara ett avbrott. Arbetar du fysiskt eller utomhus, kanske en TV-spelsmatch kopplar om hjärnaktiviteten.

Källa: Vi blev inspirerade bland annat av denna artikel:
Åtta sätt att stänga av jobbet på helgen

 

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.