Veckans Ledarskapstips

Ledarskapsutveckling i höst?

För dig som vill söka efter ledarskapsutbildningar över hela Sverige på ett enda ställe finns ett stort utbud hos oss på www.altaleda.se.

Kan du inte komma ifrån för närvarande? Distansutbildningen LEDARSKAPSSKOLAN låter dig studera var, när och hur du vill.


Missar du talangen mitt framför näsan?

Under dina medarbetarsamtal, fokuserar du mest på det som är bra hos din medarbetare, eller det som borde kunna förbättras?

Charlotte Hågård, konsult inom karriärsrådgivning, menar att ledarna borde fokusera på det som redan görs bra och inte lägga tid och kraft på de negativa sidorna.

Genom att medarbetarna får befinna sig i sin "styrkezon" den mesta tiden av arbetsdagen, kommer ni bygga en framgångsrik organisation med hög arbetstillfredsställelse, menar hon.

Har en person ett jobb som bygger på dennes svagheter, så tar det mycket energi och motivationen uteblir. En person som arbetar inom sin styrkezon, är mer självgående och har en önskan om utveckling, samt kommer snabbt upp på banan igen om de stöter på problem.

Hur hittar du medarbetarnas talang och hur bygger ni vidare på den?

 1. Fokusera på det som är rätt hos personen
  Inte det som är fel. Samtala kring styrkorna och passionen. Vad är det som fungerar bra? När känner personen ett "flow"? När är allt lätt och intressant?

  Genom att sammanföra hårdvaran såsom färdigheter, expertis och styrka, med mjukvaran som består av värderingar, passion och egenskaper, hittar ni området där dessa områden möts - där finns talangen.

 2. Lägg upp en plan
  För att bli verkligt talangfull krävs också mycket träning med specifika mål, där medarbetaren får omedelbar feedback av en coachande ledare. Det sägs att det krävs 10 000 timmar för att kunna kallas expert, så utvärdera inte medarbetaren för tidigt.

 3. Inspiration, peppning och stöttning
  Som ledare är det viktigt att peppa och stötta längs vägen. Tänk hur många misslyckanden det krävts innan idrottsstjärnorna blivit guldmedaljörer.
  Sammanför dina medarbetare med inspirationskällor, skapa nätverk inom din organisation och bygg mentorskap.

 4. Var rädd om alla dina medarbetare och hitta allas potential
  Det är inte bara vissa människor som är speciellt begåvade. Alla medarbetare har en potential och en möjlighet till utveckling inom just sin styrkezon. Hitta den för att öka effektiviteten och engagemanget inom din organisation.

Källa: Inspirationen till denna artikel kommer från boken "Alla har talang! Hitta och utveckla din och andras potential" av Charlotte Hågård.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.