Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Mod är en av de viktigaste egenskaperna som ledare och denna veckas ledarskapstips spanar jag in sambandet mellan mod och tålamod.

Så med en viss tålamod, närmare 2 minuter och 53 sekunder om du väljer filmversionen, häng med :-)

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: UGL-kurserna för hösten börjar nu fyllas upp, dags att boka om du eller en kollega tänkt gå en UGL-kurs i år.

Video och text: Att våga ha tålamod som ledare

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 53 sek) eller läs texten här nedanför.

Benjamin Franklin lär ha sagt: "Personen som har tålamod kan få allt han eller hon vill ha". Tålamod är onekligen en viktig del av din verktygslåda som ledare.

Jag tänker att tålamod handlar framförallt om två saker; mod och tillit.

Modet finns ju redan inbyggt i själva ordet; tåla-mod. Modet att våga vänta. Tilliten i sin tur handlar om att ha en tillit att det som behöver ske kommer att ske, förr eller senare.

Det som oftast hindrar oss från att ha tålamod är rädsla och stress. Stress som jag ser det handlar i grund och botten också om rädsla, så egentligen är väl rädsla tålamodets ärkefiende nummer ett.

En historia som illustrerar tålamodets kvalitet är den om pojken som satt och tittade ut genom kökfönstret hemma. Utanför i ett träd ser han vad han förstår är en kokong. Han fortsätter att sitta och titta ut genom fönstret varje dag efter att han kommit hem från skolan.

En dag börjar något röra sig inne i kokongen och han förstår att en fjäril är på väg att födas för det har han lärt sig i skolan. I flera dagar tittar han på rörelserna därinne, men till slut står han inte ut längre utan tar fram en kökskniv och går ut.

Fast besluten att hjälpa fjärilen ut skär han upp kokongen och ut kommer den vackraste, mest färggranna fjäril pojken någonsin sett. Den tar några vingslag med sina majestätiska vingar - och faller sedan död ner till marken.

Fjärilen vinner sin kraft att flyga genom kampen med kokongen och när den är tillräckligt stark för att ta sönder kokongen då är den också redo att flyga.

Så nästa gång du känner impulsen att rusa iväg och göra, träna på att istället vara en liten stund extra. Träna på att vänta.

Ibland behöver du kanske bara vänta några sekunder, till exempel på ett möte, så kommer svaret från ett oväntat håll i gruppen. Ibland behöver du vänta några dagar, till exempel i ett projekt för att dina medarbetare ska hinna bli starka nog.

Ibland kanske du behöver vänta några veckor, i livet för att få det du verkligen vill ha. Det har hänt att jag behövt ha tålamodet att vänta i några år för att få det jag verkligen ville ha i livet. 

Så veckans tips, träna tålamodsmuskeln, ge dig tid att vara istället för att följa impulsen att göra.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.