Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag har nyligen blivit vald till styrelseordförande i en förening och ser fram emot att applicera mina kunskaper om ledarskap och team i det arbetet. 

Jag kommer i ledarskapstipsen framöver att dela med mig av mina erfarenheter av vad som fungerat bra (förhoppningsvis mycket) och vad som inte fungerat bra att använda ur ett generellt ledarskapsperspektiv.

Jag börjar med textbaserad kommunikation - en av dina och mina större nutida potentiella utmaningar som ledare.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Video och text: En smiley gör ingen sommar, men kan vara avgörande i din kommunikation

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 55 sek) eller läs texten här nedanför.

Under mina äventyr i organisationer runt om i världen har jag återkommande stött på konflikter som har startat eller eskalerat i samband med textbaserad kommunikation. Det vill säga via mail eller SMS.

Det finns lite olika bud om procenttalen för hur vår kommunikation är uppbyggd, men skulle jag samla de olika forskningsinsatser jag stött på i ämnet så består cirka 10-15% av vår kommunikation av orden, det vill säga det som sägs eller skrivs.

Cirka 20-30% består av tonläget och de resterande cirka 50-60% (vissa hävdar betydligt mer) består av kroppspråket. Tänk dig då ett SMS, där du tar bort 85-90% av de beståndsdelar vi vanligen använder för att först innebörden i det den andra personen vill kommunicera.

Tänk dig hur många missförstånd som uppstår då vi tolkar ett ord, som egentligen bara utgör en bråkdel av vad den andra personen, men som ger oss gigantiskt svängrum för egna tolkningar då vi går gissa oss till de 85 eller 90 procenten.

Tack och lov finns det en räddare (minst) i nöden. Den evigt unga smileyn :-)

Jag stöter på den i olika former, låt mig dela några exempel:

:-)

:)

:o)

;-)

Jag har hört vissa som tycker att smileys blir lite barnsligt, men jag tar hellre risken att uppfattas som lite barnslig än att intet ont anandes dra igång en konflikt på grund av formuleringen av ett visst ord.

Att behovet finns av mer talande bilder i vår kommunikation visar sig ju till exempel i att Apple i sin senaste uppdatering av operativsystem för mobiler och läsplattor, iOS, la till mer än 300 nya så kallade Emoji symboler.

Så jag är frikostig numera med att strö ut minst en eller två smileys in mina mail och SMS, sedan använder jag istället telefonen när jag behöver se till att stärka upp med ytterligare 20-30% i min kommunikation. Ibland tar jag till och med modet till mig att gå några extra meter och pratar med personen öga mot öga istället för att sikta in mig på 100% kommunikationsinnehåll.

Så veckans tips, blinkers är bättre än tankeläsning, var frikostig med smileys, även när det verkar som lite överarbetat, så länge du står ut med risken att uppfattas som att du har barnasinnet i behåll ;-)


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.