Veckans Ledarskapstips

Slipp oroa dig för middagsmaten

En av de vanligare frågorna är om det verkligen är nödvändigt att bo på kursgården under sin UGL-kurs? Svaret är ja- och att det finns många fördelar med det.

Bra upplägg med upplevelsebaserad inlärning och att bo på internat! Det gör att det är fullt fokus på kursen och det medför att kunskapen lättare fastnar. (Patrik O 2014-02-03)

Här kan du läsa vårt svar på frågan om boende under UGL-kursen och fler vanliga frågor om UGL Utveckling av Grupp och Ledare.


Att hävda sig själv som ledare, utan att uppfattas som ångvält?

Ordet självhävdelse anses ibland ge en negativ klang, men att hävda sig själv betyder inte att du måste göra det på bekostnad av andra. På engelska finns uttrycket "Assertiveness", vilket är en positiv ledaregenskap när den är balanserad, dvs du är bestämd, säker och hävdar dig själv (åsikter, värderingar och tankar) men utan att dina kollegor och medarbetare känner sig överkörda.

En balanserad självhävdelse gör att din omgivning vet var de har dig, de vet vad du tycker och tänker. Som ledare kan det vara viktigt att våga stå emot en populär åsikt och inte bara flyta med strömmen, vilket hjälper er att bryta er loss från gamla hjulspår och skapa innovativa team där oliktänkande uppmuntras. 

Bestämd OCH omtyckt- hur då?

 1. Kommunicera
  Du uppfattas bara som en ångvält om du inte tar in vad andra tycker och tänker. Lyssna till vad dina medarbetare tycker, kommunicera tydligt kring förändringar, var öppen och var tillgänglig. Gör kommunikation till din passion!

 2. Ärlig feedback
  Den feedback du ger ska vara ärlig och menad att utveckla den andra personen. Lyckad feedback styrker dina medarbetare och vägleder dem.

 3. Ta väl övervägda beslut
  Samla in alla fakta, analysera noggrant och låt andra komma in i beslutsprocessen. Om dina medarbetare är involverade och uppmuntras att kommentera och ifrågasätta så kommer besluten att bli bättre. Skapa en miljö där oliktänkande inte bara godkänns, utan helst uppmuntras.
 4. Lev som du lär
  Ångvältar tycker att bara andra ska förändras, medan de själva är fullkomliga. Var därför en förebild - var förändringen du vill se i organisationen.

 5. Bibehåll goda relationer
  Starka relationer där ledaren är respekterad, beundrad och omtyckt av andra leder till en följsamhet hos medarbetarna - de vill följa dig som ledare- så jobba för en god kontakt med de omkring dig.

 6. Sök samarbete
  Ångvältar tror att de gör bäst i att göra allt själv. Kanske för att de söker bekräftelse, en klapp på axeln, för ett bra utfört jobb.
  Ett bättre tillvägagångssätt är att samarbeta. Få med dig hela gruppen på tåget, så går förändringsprojekten bättre.

Källor och vidare läsning:
The 6 Secrets of Successfully Assertive Leaders (Forbes Magazine)
The One Skill All Leaders Should Work On (HBR Blog Network)


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.