Veckans Ledarskapstips

Ledarskap distansutbildning

Kom vidare i ditt ledarskap utan att ta ledigt från jobbet. 

Distansutbildningen LEDARSKAPSSKOLAN ger dig möjlighet att studera när och var du vill. Anpassad för smartphones och surfplattor, men finns såklart också i bokform. 


Vad du vinner på att vara mentor

Vad adepter har att vinna på ett mentorskap, står det spaltmeter om i litteraturen.
Att matchas ihop med en mer erfaren person för att få en boost i den egna personliga utvecklingen är ju som att vinna högsta vinsten i karriärslotteriet.

"What´s in it for me", tänker du kanske om du bivit tillfrågad att ingå i ett mentorskapsprogram. Har jag inget att vinna på att vara mentor åt en ung förmåga?
Jo då, massor.

  1. Tid för reflektion
    Genom att ha mentorträffar inplanerade, bör du även ha reflektionstid inför detta inbokat i din kalender.
    Du tar dig därför tiden att faktiskt sätta ord på dina tankar kring ledarskap och/eller din bransch, befästa kunskaper och dra lärdom av erfarenheter.

    Du tar en time out från din ordinarie verksamhet för att fundera över vad du står för, vad du har lärt dig och var du är på väg.

  2. Ifrågasättanden och nya tankebanor
    Det är ingalunda så att det är du som mentor som ska komma med alla svaren - ett samtal kan ju sägas bestå av två hjärnor som tänker ihop. 

    Därför kan en nyutbildad eller oerfaren adept som är nyfiken, modig och analyserande komma med nya tankar som ställer allt på ända, frågor som ingen inom din organisation längre vågar ställa, eller nyttiga ifrågasättanden som du eller din organisation verkligen behöver höra (om du är villig att lära nytt och ta till dig feedback på ett ödmjukt sätt).

  3. Mentorskap - ett lyft för karriären 
    För att kunna bidra till en oerfaren människas utveckling, förväntas du kanske ligga i framkant inom din yrkesroll och ha kunskap att dela med dig av som faktiskt är aktuell. Därför kommer du att ägna mer tid åt kompetenshöjande aktiviteter än dina kollegor. 

    Ditt mentorskap innebär också att du får en unik inblick i den yngre generationens behov, kompetenser och tankesätt, något som kommer att underlätta för din organisation när pensionsavgångarna duggar tätt och det bereds plats för de nya förmågorna. 

    Din organisation vinner på att du har avsatt tid för regelbunden reflektion och mentorssamtal. Genom att du ser över tidigare misstag, vad som kunnat göras annorlunda, drar lärdomar och dessutom sätter ord på det inför din adept, kan organisationen dra nytta av dina erfarenheter, vilket leder till en effektivare organisation.

    Närmar du dig pensionsåldern kan ett mentorskap också göra gott för dig. Tänk om din kunskap kan få leva vidare genom någon annan?! Är du redan pensionerad, och kanske saknar det aktiva arbetslivet, kan detta vara ett underbart sätt att få dela med sig av sin kunskap, ha kvar en fot i näringslivet och känna att du fortfarande kan bidra med din vishet.

  4. Att hjälpa andra 
    Vill du bidra till att Sverige får fler goda ledare eller att organisationskulturen blir bättre eller kanske vill du verka för ett näringsliv med stor mångfald? 
    Genom dina kloka insikter, erfarenheter och åsikter kan du vara med om att ge en medmänniska en knuff i rätt riktning. 

    Mår du bra att hjälpa andra, mår du garanterat bra av att vara mentor.

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.