Veckans Ledarskapstips

Konflikthantering

Markus Amanto kan det här med relationer och grupper, konflikter och konflikthantering. Vi kan skräddarsy en föreläsning utifrån er organisations förutsättningar. 


Fullt med konflikter? Grattis ni är på gång!

Många tror att loppet är kört, när konflikter börjar dyka upp på arbetsplatsen. "Vi som hade det så trevligt och nu är allt förstört...."

Njae, inte riktigt. Det betyder ibland bara att er grupp tagit ett kliv in i nästa fas i grupputvecklingen. Att man faktiskt törs ta upp tveksamheter, betyder att det är ett mer ärligt klimat, istället för att åsikterna undertrycks.

Grupputveckling enligt FIRO-modellen

TIPS för en positiv grupputveckling 

 1. Var befinner ni er just nu och varför?
  Att ibland ta ett steg tillbaka för att förstå i vilken del av grupputvecklingsprocessen ni befinner er i är nyttigt. Varför uppstår konflikterna nu? Vilka är med på tåget och vilka tjurar på stationen? Vad har hänt i gruppen? Har någon tillkommit eller fallit ifrån?
  Konstatera bara ATT ni just nu befinner er i en viss fas, med sina bra och dåliga sidor, blanda inte in vilka motsträviga känslor det ger.

 2. Hur tar ni er vidare?
  Vad skulle få gruppen att ta nästa steg? Hur skapar ni en kultur där ni törs prata om era känslor? Kan ni ge varandra feedback? Är det läge att gå in och peka med hela handen eller behöver teammedlemmarna få mer mandat att sköta vissa saker själv?

 3. Är det du som ska leda? Just nu?
  Som chef tror du kanske att du förväntas leda och ta lika stor plats i alla faser av en grupps utveckling. Släpp den tanken.

  I vissa faser behöver du som ledare ta ett steg bakåt, då du annars stör grupprocessen. Du som ledare förväntas anta olika roller genom hela processen: allt från idéspruta, organisatör, coach och till sist någon att rådfråga då gruppen i stort sett är självgående.

  Ledare är inte perfekta, vi har våra starka och lite mindre starka sidor. I vilken fas av grupputvecklingen känner du att du trivs och får komma till din fulla rätt? I vilken fas kan du låta andra få glänsa och ta mer ansvar?

  Att ständigt anpassa sig för att passa in, eller att försöka vara någon man egentligen inte är tar oerhört mycket energi. Då är det bättre att låta andra ta mer ansvar och initiativ, om man känner att man är i lite för högt vågsvall för att det ska kännas bekvämt.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.