Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag hoppas detta finner dig väl. Jag sitter vid mitt köksbord en måndagskväll och skriver det här ledarskapstipset. Har haft en fantastisk helg med härligt sällskap som jag är oerhört tacksam för.

En annan sak som jag är tacksam för, är de konflikter jag haft i mitt liv. I stunden var jag inte alltid tacksam för dem och några skulle jag fortfarande önska ogjorda, men lärdomarna de fört med sig, om mig själv och relationer, personen jag blivit på vägen, skulle jag inte vilja vara utan. Och just det är temat för denna veckas tips. 

Varma hälsningar,

Markus Amanto

En viktig möjlighet med dina konflikter

Ett återkommande ämne i de utbildningar jag håller är konflikter. Senast för ett par veckor sedan när jag jobbade med en grupp i tre dagar, spenderade vi omfattande tid på att prata om vad en konflikt egentligen är. För någon var det ett rejält bråk, för någon annan när man hade olika åsikter om någonting, för ytterligare någon annan var det en diskussion.  

Oavsett hur du definierar konflikt, så finns det en inneboende möjlighet i konflikter som är lätt att missa. De är nämligen en gyllene möjlighet att lära dig mer om dig själv. Och om andra. Vi går i konflikt för det som är viktigt för oss. Om det inte på något plan är viktigt för oss så finns det ju ingen anledning att hamna i konflikt. Genom att våga stanna upp och reflektera, antingen i konflikten eller efteråt, blir konflikterna en möjlighet för dig att bli tydligare i dig själv.

Precis som diamanter formas under lång tid av högt tryck, formas också den bästa och mest sanna versionen av dig själv under åratal av konflikter. Ibland är konflikterna interna, konflikter med dig själv, ska du agera si eller så? Ibland är det konflikter med andra människor. Om du i konflikterna med andra vågar spegla dig själv i de andra personerna som är inblandade, får du möjlighet att bli tydligare för dig själv om vad som är viktigt för dig. Och tydlighet skapar trygghet. Och trygghet skapar goda avsikter och gott ledarskap.

Jag kan se tillbaka på mitt liv och se flera konflikter som jag haft som i stunden var jobbiga och icke önskvärda. Samtidigt som de med lite distans visat sig vara några av de mest värdefulla stunderna av lärdomar om mig själv.

Så veckans tips, nästa gång du har en konflikt, våga stanna upp och fråga dig själv, vad kan jag lära mig om mig själv här? Bieffekten av ett livslångt lärande är också att du håller nyfikenheten vid liv. Med det kommer också nyfikenhetens följeslagare hack i häl, passionen. 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.