Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Kul att så många var intresserade av förra veckans lansering av den nya kursen om effektiva möten :-) 

Den gångna veckan blev det en ny artikel i Dagens Industri där jag bidrog med några av mina tankar om olika typer av chefer. Återigen behöver du vara DI-prenumerant för att kunna läsa: https://www.di.se/nyheter/vilken-chef-har-du-sa-tacklar-du-de-olika-ledarstilarna/

Veckans tips i sin tur kom till när jag ägnade mig åt något mer "jordnära", att sätta upp en gardinstång i vardagsrummet!

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Den viktigaste ledaregenskapen

När jag sedan i våras har inrett mitt nya hem, i princip från grunden, så har jag velat göra det så mycket som möjligt med begagnade material, möbler och inventarier. Det är med viss nöjdhet jag konstaterar att cirka 95% av möblerna och det övriga innehållet i hemmet är “second hand”. Jag har konstaterat att "second hand”-shopping är lite annorlunda än “first hand”-shopping. 

Det kräver lite mer planering och tålamod för att hitta det jag söker, men det var inte det som det här ledarskapstipset skulle handla om. Istället om att jag behövde tre gardiner till vardagsrummet och att jag tidigare hade hittat två av dem. Att hitta en tredje likadan visade sig vara nästintill omöjligt i diverse second hand butiker. Jag hade väntat med att sätta upp gardinstången ordentligt tills jag hittade denna tredje gardin. 

Häromdagen bestämde jag mig för att sätta upp gardinstången i alla fall och bara lita på att det skulle lösa sig på något sätt. Döm om min glädje när jag dagen efter, verkligen dagen efter, hittade den tredje gardinen jag sökt i ett par månaders tid, identisk till utseendet med de övriga två.

I en till synes orelaterad händelse var jag och lyssnade på en föreläsning med Maria Stenvinkel där hon talade om passion. Hon hade ett jobb på ett stort internationellt företag och var stationerad i Paris, men passionen och glädjen fanns inte där. Det var först när hon sa upp sig från ett till synes “drömjobb” och tog ledigt i 1,5 år för sparade pengar som nyfikenheten, passionen och glädjen växte fram. Idag bloggar hon om personlig utveckling och att älska det vi gör. Flera av hennes inlägg har delats tusentals gånger internationellt, men mer om henne i ett annat ledarskapstips.

Så om vi stannar vid dennas veckas ledarskapstips, vad är den gemensamma nämnaren mellan min gardin och Marias passion? Jag tänker att båda dök upp efter att ett steg tagits i tro ut i det okända, att ett tomrum först hade skapats som sedan kunde fyllas av det som saknades. 

Jag tror på samma sätt att tro är en av de viktigaste ledaregenskaperna, att våga ta ett steg ut i det okända i tron att det kommer att bli bra. Även du själv inte kan se det än, och framförallt andra inte kan se det än. 

Så veckans tips, skapa en tydlig bild av vad du vill ha eller åstadkomma, stort eller litet. Ha sedan tillräckligt med tro till att det du vill åstadkomma kommer att ske i en form eller annan, så att du vågar skapa utrymmet där det kan ske.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.