Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Ibland är perspektivet vi tar på saker avgörande både för effektiviteten i vårt ledarskap och för hur bra vi mår i livet.

Om detta med perspektiv handlar dennas veckas tips som är inspirerat av mina upplevelser vid ett övergångsställe där jag bor.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Nu har vi lagt till fler UGL-kurser för 2016 på www.uglkurser.se

Ibland kan olika perspektiv vara avgörande

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 06 sek) eller läs texten här nedanför.

Jag har kommit på mig själv med att sitta i bilen vid ett övergångsställe och tänka "men vad långsamt dom går dom där fotgängarna". 

Sen har jag kommit på mig själv när jag istället är den som går på övergångsstället så tycker jag att bilarna beter sig väldigt stressat och när jag tittar in i dem så tänker jag "att där sitter dom där bilförarna och bara jäktar på".

Jag tänker att det är så i världen också. Beroende på vilket perspektiv vi har så kan samma sak se väldigt annorlunda ut och upplevas diametralt olika.

Jag har den senaste tiden engagerat mig ideellt som ordförande i en förening och där blir det också mycket tydligt. Att sitta i styrelsen har gett mig ett helt annat perspektiv på föreningen och dess verksamhet. Det har till och med gått så långt att jag önskar att jag hade betett mig annorlunda när jag tidigare "bara" var medlem i föreningen, att jag hade visat mer uppskattning för det arbete tidigare styrelser la ned.

Vad är då kopplingen till ledarskap?

Jag tänker att här finns en gyllene möjlighet. Ibland antar vi saker. Som det engelska talesättet säger "ASSUME makes an ASS out of U and ME". Vi antar saker om hur världen ser ut, om andras intentioner, om andras upplevelser. Vi kanske inte förstår varför andra människor beter sig på ett visst sätt.

För att kunna ta deras perspektiv, kanske vi behöver använda det klassiska uttrycket om att gå 1000 steg, eller 1000 mil, i deras mockasiner. För att verkligen förstå, för att ha empati.

Så pröva på din arbetsplats att ta andras perspektiv. Sätt dig i receptionen en dag och jobba där, eller en timme framför datorn med ett program som en av dina medarbetare jobbar med. Om det är en kund, kanske besök deras arbetsplats och se hur deras värld ut sedd med deras ögon. Vad är deras perspektiv?

Det kan ge dig en helt annan förståelse och möjlighet att hitta nya vägar i din kommunikation, vilket kan göra dig effektivare och mer förmögen att leda andra.

Så veckans tips, hitta sätt att fysiskt, faktiskt, ta det andra perspektivet. Se världen med andra människors ögon så du kan se både hur världen ser ut inifrån bilen och hur den ser ut utifrån på övergångsstället.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.