Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Nästa vecka packar jag väskorna och åker till Polen för att hålla ledarskapskurs, men denna vecka är jag hemmavid och skapar ledarskapstips.

Denna veckas tips kom till under en nylig löprunda in en snötäckt skog och handlar om vikten av att lyfta blicken och om tro, två vitala ingredienser i ett lyckat ledarskap.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

De två insikterna om ledarskap

Klicka på bilden för att se filmen (3 min 37 sek) eller läs texten här nedanför.

I förra veckan var jag ute och sprang ett löppass ute i skogen i ett ihållande snöfall. Tack för övrigt till min vän Ola Wallström för inspirationen att komma igång med vinterlöpning.

Den första insikten om ledarskap kom när jag sprang där längs ojämna stigar och mindes något Ola sa till mig om att springa i snön, eller på sommaren för den skull i ojämn terräng. Att det gällde att titta långt fram istället för att stirra efter ojämnheter precis framför fötterna.

På det sättet blev löpningen smidigare och kroppen kunde själv parera ojämnheter. Jag tänker att samma sak gäller också för ledarskap. Vi behöver kunna se lång fram, att hålla blicken fäst vid vår vision eller vårt långsiktiga mål, då blir det lättare att hantera de ojämnheter som nästintill alltid uppstår längs vägen. 

Som någon sa: "Hinder är de där sakerna som dyker upp när du tar ögonen från ditt mål".

Den andra insikten kom när det relativt fuktiga snöfallet tilltog och fick mina glasögon att imma igen vilket gjorde att jag såg i princip ingenting. För att åtminstone undvika att jag sprang rakt in i ett träd tog jag därför av mig glasögonen och stoppade dem i fickan. 

Till historien hör av min synnedsättning är av den graden att när vi ska leka blindbock eller något liknande så är det inte långt ifrån att jag inte behöver någon ögonbindeln för att uppnå önskad effekt. Så medan jag sprang där med knapp ledsyn och åtminstone lyckades undvika de största träden så insåg jag att jag hade svårt att följa stigen då jag inte riktigt kunde urskilja den längre.

Det var som att jag inte längre kunde se mitt långsiktiga mål, det vill säga stigen längre fram i det här fallet. Det är i de stunder då det blir svårt att se målet som vi verkligen behöver ledarskap. En viktig aspekt av ledarskap tänker jag är tro. Förmågan att tro på något, att kunna se det för sin inre värld innan andra kan se och sedan kunna förmedla den bilden till andra.

Jag hade skogen totalt för mig själv så den tredje delen att kommunicera det till andra fanns ingen möjlighet att träna på, men de två första delarna att kunna se stigen för min inre syn och tro på att den skulle finnas där jag satte fötterna trots att jag inte såg den klart i snön, det fick jag definitivt träna.

Om vi förlorar tron eller inte lyckas förmedla den till andra, då är det lätt av vi själva eller vårt team spänner sig, blir oroliga eller rädda då behovet av kontroll slår till och det tenderar också att vara början på att något går riktigt på tok relations- och resultatmässigt. I mitt fall där ute i skogen hade ett ökat behov av kontroll, en ökad spänning, lett till att jag spänt mina muskler och leder och troligen vrickat en fot.

Så veckans tips, håll blicken långt fram när det behövs och se till att ha en levande tro på någonting större än dig själv samtidigt som du håller kommunikationskanalerna öppna så också andra på ett förståeligt sätt kan ta del av det du tror på.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.