Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Tack till er alla som skickade in härliga bidrag till vår jultävling. Det blev ett svårt uppdrag för vår jury, men till sist enades vi om tre bidrag insända av Rolf Prag, Henrietta Karlsson och Ulrika Såders som vinnare och de får vår distanskurs Fördjupat ledarskap som julgåva. Jag återkommer i början av nästa år med en sida där vi publicerar ett urval av alla de (många) tänkvärda bidrag ni skickade in.

Veckans tips baseras på en egen erfarenhet kopplat till viktminskning och vad jag lärde mig från det om hur vi skapar vår verklighet.

Jag tar julledigt med familjen från och med nästa vecka så räkna med nästa ledarskapstips i mitten på januari. Önskar dig allt gott så länge!

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Hur du skapar din egen verklighet

Klicka på bilden för att se filmen (3 min 39 sek) eller läs texten här nedanför.

Ibland skapar vi en definition av vad som är möjligt och så blir det vår verklighet.

Jag jobbade under flera års tid med min vikt. När jag studerade till idrottslärare för vad som känns som en herrans massa år sedan så vägde jag 79 kilo och kände mig, som jag minns det, i god form, vältrimmad och med mycket energi.

Så 79 kilo var den där drömbilden, kommer jag dit så kommer jag att känna mig sådär som jag minns att jag kände mig då, lätt i kroppen och full av energi.

Jag jobbade med mina kilon, men låg så där runt 82 kilo, ibland ner till 81 kilo, ibland upp till 83 kilo. Jag hade den där bilden av att 79 var mitt mål och jag ansträngde mig på olika sätt för att komma dit. Ibland lyckades jag ta mig ner till 80 kilo och kanske för någon kort dag eller två vara nere på 79,9 kilo, men ganska snart så studsade jag tillbaka upp till 81 eller 82 kilo.

Sen en dag slog det mig att jag skulle kolla vad jag skulle väga enligt BMI (Body Mass Index), någon slags normalvikt för min längd, 180 cm. Det visade sig att det fanns ett spann för normalvikt och mitt i det spannet fanns 76,5 kilo.

Så jag tänkte "vad skulle hända om jag vägde 76,5 kilo"? Nyfiken som jag är så ville jag dit för att se hur jag skulle komma att känna mig då? Skulle jag känna mig alldeles klen och spinkig eller vad kommer att hända. 

Sagt och gjort, jag satte 76,5 kilo som mål, gjorde en plan som jag tydligt jobbade efter och jag följde upp genom att skaffa en app där jag matade in min vikt varje för att kunna följa, utvärdera och vid behov korrigera mina ansträngningar.

Jag tror för övrigt att det är några nycklar till god målsättning, sätta ett tydligt mål, konkret plan och kontinuerlig utvärdering för eventuella korrigeringar.

Vad som hände var att inom inte alltför länge, cirka en månad, så nådde jag 76,5 kilo och det utan vad som kändes som någon större ansträngning eller späkning.

Jag firade såklart framgången. Sedan har jag inte varit kvar på 76,5 kilo, men och det är ett stort MEN, det intressanta för dagens tips är att idag så ligger jag på cirka 78 kilo och nästan hur mycket jag än äter (en sanning med viss modifikation...) och tränar som jag gör, så ligger jag bekvämt på 78 kilo utan att späka mig på något sätt.

När vågen visar 79 kilo numera så är det istället en varning om att jag är på väg att väga "för mycket". Så det som tidigare var min drömvikt att nå ner till, min drömbild, det är idag min varningsklocka om att jag är på väg mot "övervikt". 78 kilo har blivit min nya standard, tidigare var 81-82 kilo min standard. 

Så vad har det här med ledarskap att göra?

Jag tänker som jag skrev tidigare att ibland definierar vi vad som är möjligt och så blir det vår verklighet. Någon har sagt att vi skapar vår verklighet två gånger, en gång i vårt huvud och en gång i den fysiska världen.

Ibland när vi jobbar mot ett mål och inte riktigt kommer dit, så kanske vi behöver ta ett helt nytt perspektiv. Att tänka "om allt vore möjligt", var skulle jag vilja vara då? Sen sätta ett mål som är mer utmanande eller i en helt annan härad eller verklighet än den vi har idag.

Vad som kan ske då, och som är min erfarenhet i det här viktexemplet, är att vi omdefinierar vår verklighet. Vi skapar en helt ny verklighet och en helt ny standard i våra liv.

Så mitt ledarskapstips denna gång, ta en funderare på vad du kanske har definierat som kan ha blivit en begränsning? Vad skulle du kunna omdefiniera för att skapa en ny verklighet, nya möjligheter? Och kanske rätt ansträngningslöst nå det som du verkligen vill nå?


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.