Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag packar som bäst väskan för att åka till USA och hålla ledarskapsutbildning i dagarna tre. När jag stod i köket, av alla ställen, fick jag mig en tankeställare om feedback och det blev ämnet för veckans ledarskapstips. 

Om du ännu inte varit på en UGL-kurs, kan det vara läge att packa väskan och åka på en sådan. Nu har vi lagt till ytterligare kursatum för 2015 på UGLkurser.se.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Att ge feedback är som att diska

Något har sagt att feedback är den intensivaste formen av kommunikation som vi människor kan ägna oss åt. Därför kanske det inte är konstigt att det är ett av de mest efterfrågade och omdiskuterade ämnena i samband med ledarskapskurser.

Det finns mycket skriv om feedback, många tips att ta till sig. Jag tror att det bästa av dessa är att det är bättre att ge någon feedback, än ingen alls. Att undvika att fastna i perfektionens fälla, att feedbacken måste vara perfekt formulerad för att vara värdig att formulera.

Sedan finns det såklart en poäng att ta sig lite tid att tänka till hur jag utrycker mig och det har vi skrivit om på flera håll.

Det som slog mig häromdagen gällande ett av tipsen kring att ge feedback, var när jag stod i köket och betraktade diskhon. Troligen i något slags mental förberedelse för att ta tag i det som behövde diskas, men det är en annan historia.

Då slog det mig att det är med feedback som det är med att diska. Ibland är det inte läge att diska direkt när något har blivit nedsmutsat. Kanske är man då mitt i matlagningen och helheten skulle bli sämre av att jag avbröt matlagningen för att diska. Till exempel i form av vidbränd mat vilken skulle föranleda en mindre glad familj. 

Då är det bättre att för stunden ställa disken åt sidan på lämplig plats och ta i den senare. Kopplingen till feedback? Ibland är det inte läge att ge en feedback i "stridens hetta", utan bättre att ställa den åt sidan en stund för att det tjänar helheten bättre då och kanske har du lugnat ner dig lite en stund senare och feedbacken blir bättre formulerad.

Det kan ju dock hända att det som behöver diskas är ett kärl som oumbärligt för resten av matlagningen, det vill säga det behövs i den fortsatta matlagningen, då får du helt enkelt prioritera diskningen. På samma sätt kan det vara i en grupp eller relation tänker jag, vi får göra en avvägning om jag har möjliget att ställa feedbacken åt sidan en stund eller om jag måste ta i den direkt för att det annars kommer påverka helheten så negativt - är den nödvändig i stunden, helt enkelt?

För att utforska vidare vid diskbänken så blir det ju inte heller bra om vi glömmer bort att senare ta hand om kärlet vi ställde åt sidan, utan kanske lämnar det över natten utan tillsyn. Vad som troligen sker är att matresterna gror fast och sedan får vi ett rackans jobb som kräver en massa mer energi dagen efter att få loss de där matresterna.

Så samtidigt som det ibland kan vara läge att läge feedbacken åt sidan, behöver vi vara vaksamma på att vi inte glömmer att ta tag i den senare. Ibland lätt hänt att vi då rättfärdigar vår inaktivitet på feedback-fronten genom att säga saker till oss själva som "det var nog inte så viktigt trots allt" eller "det blir konstigt om jag kommer nu och tar upp det". Då där det mycket möjligt att "skiten" kommer tillbaka senare och sedan får vi en mycket mer energikrävande konflikt att ta i då istället.

Så tänk på disken därhemma nästa gång det vankas feedback. Och kom ihåg, det är med feedback som med kärlek - får du inte tillräckligt, så ge lite mer :-)


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.