Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

En ung man tyngd av livets problem fick av en äldre kvinna höra om en plats där inga människor hade problem och han bad kvinnan att genast visa honom dit.

Hon tog då med honom till en kyrkogård.

Problem, stora som små, har en förmåga att vara en del av livet och hur vi förhåller oss till dem tror jag är i stora delar avgörande för vår livskvalitet. Därför handlar detta ledarskapstips om just problem.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Om du eller en vän anger koden PROBLEMHANTERING så får ni 25% rabatt på vår distanskurs Leda sig själv (gäller t o m 28 februari 2015)

Hur du förhåller dig till dina problem

"Våra problem verkar större när vi fokuserar för mycket på oss själva" (Okänd)

Genom åren av utbildningar, böcker och människor som jag lärt mig av, så har jag stött på variationer av ovanstående citat. När vi hamnar i ett överdrivet fokus på oss själva så tenderar våra problem att torna upp sig och verka större än vad de är.

När du tycker att du har en tung period på jobbet med många problem, så har jag funnit att den bästa medicinen är att fokusera på andra människor. En av mina lärare, Anthony Robbins, har sagt att det finns tre nivåer i en relation. 

  1. Jag fokuserar på att uppfylla mina egna behov

  2. Byteshandel - om du uppfyller ett av mina behov så uppfyller jag ett av dina

  3. Jag fokuserar på att uppfylla dina behov (vilket införstått betyder att jag först måste lista ut dem)

Utan tvekan så har både han och jag funnit att de mest välmående relationerna, med de lyckligaste människorna finns på nivå tre.

Inom NLP (NeuroLinguistisk Programmering) tror jag att man skulle säga att när vi fokuserar enbart på våra egna så är vi "associerade" med dem, mitt i smeten så att säga.

När vi väljer att fokusera på något annat, som andra människor, så blir vi "dissocierade" från smeten, det vill säga vi kan se den bättre för vad en verkligen är - vi får perspektiv och större valfrihet.

 

Att du väljer att fokusera på att hjälpa andra människor med deras problem, kommer det att betyda att dina egna problem försvinner? Nej, det är inte min erfarenhet.

Däremot är jag ständigt fascinerad över hur det får mina problem som nyss verkade vara av storleken bergsmassiv, helt plötsligt ter sig som en betydligt mer lätthanterlig stenbumling.

 

Så när du sitter där på kontoret, eller var du nu sitter eller står, och tycker att dina problem väger tungt, och kanske överväldigande, på dina axlar, gå ut i världen (läs; kontoret...) och se dig omkring. Vilka andra människor med problem kan du hjälpa idag? 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.