Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Denna vecka kommer ledarskapstipset onsdag morgon istället för tisdag morgon på grund av att jag var på begravning i måndags så det blev inget ledarskapstips skrivet då.

Jag fortsätter på den inslagna linjen med att dela med mig av mina favoritcitat och hur jag tänker att du kan använda dessa i ditt ledarskap.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Det finns bara två saker vi måste göra här i livet

"Rädslan för att dö hindrar oss inte från att dö, den hindrar oss bara från att leva" (Okänd)

I och med att jag just i måndags var på begravning så känns det naturligt att denna vecka skriva om ett av våra två måsten här i livet.

Ibland känner vi oss överrösta med måsten här i livet, men som någon sa till mig en gång så finns det bara två verkliga måsten här i livet; vi måste välja och vi måste dö (i alla fall så långt som vetenskapen kommit idag...).

En av mina goda vänner, Bosse, sa också att vi måste förstå döden för att kunna förstå livet. Därför tänker jag att det som ledare är viktigt att ha en aktiv relation till döden. Med det menar jag inte bara döden som ett slut på livet, utan även andra slut, så som slutet på en relation, ett projekt eller en anställning.

Som citatet ovan antyder så tror jag att rädslan för att någonting ska ta slut inte hindrar det från att ta slut, det hindrar det bara från att börja. Om vi till exempel har en rädsla för att en relation ska ta slut, så hindrar det oftast den inte från att ta slut, utan det hindrar oss bara från att ge oss hän till fullo i relationen vilket då också innebär att den aldrig börjar på fullaste vis.

Jag märker också hur det varje gång en vän eller anhörig dör i min omgivning, blir en viktig påminnelse om att ta tillvara livets under. Det blir som en spark i baken att njuta av de där stunderna som så många inspirerande texter handlar om, att stanna upp och njuta av blommornas doft vid sidan av vägen, att ta sig tid att bara vara, att skapa utrymme för att göra en positiv inverkan på andra människors liv.

Så en aktiv relation till död, en levande relation till avslut, tror jag skapar en ledare som lever mer, som njuter mer, är mer i stunden och får bättre saker gjorda.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.