Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Hösten har lägrat sig utanför kontorsfönstret och det liksom lockar att sätta i skenet av ett stearinljus, med en kopp varmt och läsa en god bok.

Själv läser jag för tillfället en bok av Wayne Dyer där han tolkar det praktiska användandet av visdomen från boken "Tao Te Ching" som sägs vara skriven av Lao Tzu (Den Gamle Mästaren) och enligt uppgift är världens näst mest översatta bok (efter Bibeln).

Vill också passa på att så här på hösten påminna om distansutbildningen LEDARSKAPSSKOLAN där du kan studera tre olika kurser, hemifrån soffan med tekoppen i handen om du så önskar.

I denna veckas ledarskapstips blev jag inspirerad av Jim Carrey och skriver om din påverkan på andra människor.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Din effekt på andra människor

"Den effekt du har på andra människor, är din värdefullaste valuta i livet" 

Ovanstående var en del av ett längre tal som komikern (med mera) Jim Carrey gav till en avgångsklass i USA. Jag kan varmt rekommendera talet i sin helhet som är salig blandning av humor och tänkvärda förhållningssätt till livet. Du hittar en länk till det längre ner i denna text.

Jag tänker att citatet ovan är än mer sant för dig som ledare. Ledarskap i mitt sätt att se det handlar om påverkan. Om du vill påverka, då vill du utöva ledarskap.

Så den effekt eller påverkan du har på andra människor är kanske också din värdefullaste valuta som ledare. Är du medveten om vilken påverkan du har på människorna i din omgivning?

En nyligen gjord studie visade att en majoritet av cheferna i din undersökningen trodde att de ägnade i snitt 40% av sin tid till att ge medarbetarna feedback. När medarbetarna tillfrågades visade det sig att den verkliga siffran låg på mindre än 2% av tiden. Så cheferna trodde att de ägna omfattande tid till att ge feedback, men det upplevdes inte som feedback av medarbetarna.

Det får mig att osökt undra hur mycket tid chefer och ledare ägnar åt det omvända, det vill säga att aktivt söka feedback om hur deras medarbetares uppfattar dem och deras påverkan.

Jag vet att det är den absolut vanligaste förväntan hos chefer som går de ledarskapskurser vi erbjuder, att de önskar att få veta hur de uppfattas av andra och hur de påverkar andra.

Nu är det ju så lyckligt att vi oftast inte behöver åka på kurs för att få reda på det, utan det kan vara så enkelt som att boka in en tid med en av dina medarbetare, sätt denna ner i en stol och förklara:

"Jag har satt upp ett mål om att utvecklas mer som ledare och jag skulle vilja ha din hjälp med det. Skulle du vilja hjälpa mig genom att berätta vad du uppskattar av det jag gör i mitt ledarskap och vad du upplever att jag skulle kunna förbättra?"

Så dennas veckas tips. Bejaka den modiga delen i dig själv och skapa aktivt tillfällen för att få feedback från dina medarbetare om hur du påverkar dem.

Vidare läsning och källor

Videoklipp på YouTube med Jim Carreys tal: http://youtu.be/V80-gPkpH6M


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.