Veckans Ledarskapstips

Är UGL-kursen krävande?

Det beror på vem man frågar. Visst kräver UGL-kursen att du är fysiskt och mentalt närvarande, visst händer det att många tycker att personlig utveckling är krävande - men om du hört någon skröna om att UGL-kurser bryter ner individer, så är det just bara en skröna, kanske pga att kursen utvecklats av Försvarshögskolan för 20 år sedan. Dagens UGL-upplevelse handlar bara om att bygga upp och utveckla individen.

"En kurs som för mig var både givande och krävande. Den gav stor förståelse för hur grupprocessen fungerar och varför.
Fick insikter om mig själv som var värdefulla. Flera aha-upplevelser.
Intressant med en grupp med så olika personer som vi var.
(Liselott E gick UGL-kurs den 16 september 2013)


Motivation är inget som varar

"Motivation är inget som varar, säger folk ofta. Ett bad varar inte heller, det är därför vi rekommenderar det dagligen. " (Zig Ziglar)

En motiverad personalstyrka kan vara den största skillnaden mellan din organisation och dina konkurrenters. Motiverade medarbetare är mer innovativa, ger det där lilla extra i kundbemötandet och är mer pålästa eftersom de är intresserade av sitt arbete.

Att hålla sig själv och sina medarbetare motiverade dag ut och dag in, vecka efter vecka, kräver eftertanke, påhittighet, planering, insatser, modet att möta sig själv när man är på väg att ge upp och styrka att resa sig när man fallit.

Av ledaren kräver det dessutom att erbjuda en stöttande hand, även fast du själv kanske inte är på topp just då...

Vad gör du för att hålla dig och dina medarbetare motiverade varje dag?

TIPS för att fylla på motivationen!

 1. Vad är det vi gör för våra kunder varje dag?
  Få medarbetarna att se att de är en viktig kugge i det stora maskineriet. Deras insatser är värdefulla för slutresultatet. Få dem att lyfta blicken och se bortom sina egna arbetsuppgifter.

 2. Gemensam målsättning
  Låt medarbetarna vara med att sätta målen så långt det är möjligt, så de känner sig delaktiga och känner att de har kunnat påverka deras arbetssituation. Det är dessutom ett effektivare arbetssätt, än att sätta målen själv och sedan försöka sälja in målen till medarbetarna.

 3. Fira varje framsteg
  Det behöver inte vara med en kaka, utan det kan vara ett högt YES, med armarna i luften och ett leende på läpparna. Känn det i hela kroppen.

 4. Intressera dig för dina medarbetare
  Behöver de hjälp med något? Vill de bolla en jobbig kund? Lyssna, men bli inte den där slasktratten där alla häller ur sig allt jobbigt, för då kan det vara svårt att själv hålla motivationen uppe.

 5. Ta regelbundna pauser och fyll på med nya tankar
  Sätt en timer efter 1 timmes intensivt jobb, promenera sedan i korridoren, prata med en kollega, drick ett glas vatten och sträck på dig. Prata om något annat och du kommer att ha fått nya infallsvinklar på din arbetsuppgift.

 6. Motiverade ledare skapar inspirerande atmosfär
  Ingen bör uppslukas helt av sitt jobb- inte ens ledare. Satsa tid på hobbies och intressen, ha ett rikt liv utanför arbetsplatsen och gör något kul på fritiden.
  Tänk på ditt ordval och stryk negativa ord såsom "måste" eller "borde. Säg istället t ex: "Jag väljer att..".

 7. Tänk efter VAD det är i ditt jobb som känns extra kul och uppmuntra andra att göra detsamma
  Varför valde du att börja där från första början. Vad är det som kan kännas spännande för framtiden?

 8. Utbildning för att bygga kompetens och för att få nya insikter 
  Ibland kanske denna process måste få ta lite tid och då är det bra om utbildningen förlöper under en längre tidsperiod, så att du får med dig tänket och kan bygga nya rutiner och vanor i vardagen som håller i längden.

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.