Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Har njutit av en härlig helg med långfärdsskridsko på sjöis under klar himmel och sol. Fast nu var det ju slalomåkning som skulle vara temat även för denna veckas ledarskapstips ;-)

Så läs vidare för del två i mina äventyr med Hampus i den oranga hjälmen. Den här veckan handlar det om det jag hittade mellan tårna och hälen; nämligen centreringen.

Varma hälsningar,

Markus Amanto

När det är bra att landa platt

Först en kort resumé för dig som inte läste förra veckans tips (hur det nu skulle vara möjligt att missa ;-) ) eller för dig som glömt förra veckans tips (hemska tanke!). Jag var alltså i Idre vecka 2 och lyckades mer eller mindre oplanerat få en privatlektion med skidläraren Hampus. 

När vi kom upp till toppen med stolsliften var jag redo att kasta mig ut i pisterna för att ta nästa steg i min skidåkning. Det steget som vi i förra veckan konstaterade att jag mer eller mindre hade noll koll på vad det skulle kunna vara :-)

"Vi ställer oss härborta en stund", förkunnade Hampus och pekade på en platt yta vid ett staket alldeles intill liften. Vi ställde stavarna åt sidan och sedan stod vi där på stället i dryga 10 minuter.

När vi stod där bad Hampus mig lägga vikten på tårna, sedan på hälarna och slutligen mitt under foten i pjäxan. Sedan bad han mig ha benet mitt i skaftet på pjäxan så att skenbenet inte lutade mot framkanten på pjäxan och inte heller vaden mot bakkanten av pjäxan. Han pratade om centrering och hur det var grunden i den effektiva skidsvängen. Vi såg troligen en smula roliga ut där vi stod och hoppade rätt upp i luften med skidorna på fötterna. Tanken var att om jag landade med skidspetsarna först så hade jag för mycket vikt framåt. Och vice versa om jag landade med bakändarna på skidorna först. När jag landade helt platt så var det ett tecken på att jag var väl centrerad.

När vi sedan började åka blev det oerhört tydligt i svängarna hur svängen blev nästintill ansträngningslös när jag var centrerad i pjäxan. Och hur det blev sladd och obalans i åkningen när jag inte var det. 

Vad kan vi då lära om ledarskap av detta?

Jo, jag tänker att veckans tips blir att ta en stund till att bli centrerad innan du sätter igång. Innan du sätter i gång mötet, samtalet eller projektet. Ta en stund till att bara andas och bli medveten om din andning. Eller ta en stund och slut ögonen och låt dig hinna ifatt dig själv. Eller om du har möjlighet, sätt dig och meditera en stund, gå en naturpromenad eller gör lite yoga. Mycket av det du sedan gör kommer att vara mindre sladdrigt, mindre obalanserat och betydligt energi-effektivare.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.