Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Det här blir det sista ledarskapstipset för i år. Jag är åter i januari och önskar dig så länge en riktigt mysig, härlig avslutning på det här året och en fantastisk början på det nya året :-)

Veckans tips hämtar också det sin inspiration i min pågående renovering av hemmet. En toalettstol som inte ville hålla tätt påminde mig om visdomen i att ibland blir det helt rätt att börja om från början.

Varma hälsningar,

Markus Amanto

Dags att börja om från början

I mitt renoveringsprojekt som jag skrev om tidigare ingick att byta toalettstol i badrummet på nedervåningen. Jag bestämde mig för att göra jobbet själv istället för att anlita en hantverkare. Jag läste på och införskaffade allt nödvändigt material. Baxade den nya tronen på plats och efter en hel del lirkande limmade jag fast den på plats med silikon.

Dagen efter kände jag en distinkt lukt av avlopp varje gång jag gick in i badrummet. Det tog ett tag innan jag upptäckte vinddraget som kom från avloppsröret i golvet. Jag hade inte fått fast den nya toalettstolen ordentligt i muffen som skulle täta mellan stol och avloppsrör. Kände mig rejält sänkt och såg framför mig stora problem med att få loss alltihop och börja om från början. Bestämde mig dock för att ta tag i det kommande morgon. 

Sagt och gjort, morgonen därefter laddade jag upp med alla positiva tankar jag kunde komma på och satte igång. Till min förvåning gick allt mycket smidigt och jag insåg att resultatet på flera sätt blev bättre andra gången. Dessutom på en tredjedel av tiden. 

Konstaterar att det ibland finns det ett värde i att börja om. Att sörja det jobbet som gjorts och som för stunden kanske känns “i onödan”. Sedan med allt du har börja om från början. Göra igen. Göra nytt. Det kan vara efter en skilsmässa, efter att du blivit uppsagd eller efter att ditt livsverk brunnit upp. Eller kanske något mindre dramatiskt som ett email som blir raderat av misstag när du nästan är klar med det eller en kraschad hårddisk.

Just detta med livsverk som brinner upp skedde för den välkände uppfinnaren och entreprenören Thomas Edison, av många erkänd som uppfinnaren av glödlampan bland annat. Hans son Charles skrev i en artikel i Reader’s Digest 1961 hur en brand den 10 december 1914 förstörde tio byggnader på faderns fabrik. Det utgjorde mer än hälften av alla byggnader. Thomas Edison ska när han stod och såg på branden ha sagt till son: “Hämta din mamma och alla hennes vänner. De kommer aldrig att få se en eld som den här igen.” Med hjälp av ett lån från sin vän Henry Ford började han direkt morgonen efter återuppbygga fabriken. Det följande året slog fabriken försäljningsrekord.

Ett annat exempel på eldhärjade livsverk är hur John Stuart Mills hushållerska använde en rejäl bunt papper för att starta en eld i öppna spisen en kylig vintermorgon 1835. Problemet var bara att den rejäla bunten papper var Thomas Carlyles handskrivna första volym av “Franska Revolutionen”. Mills hade fått det av Carlyle för genomläsning. Trots att Carlyle och hans fru redan enligt uppgift levde på randen av fattigdom skrev han om hela verket och det blev senare hans internationellt mest kända verk och översatt till flera språk.

Så veckans tips, våga börja om från början när det behövs. Sörj det som varit och ge dig sedan in i återskapandet med ett öppet hjärta, sinne och kreativitet.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.