Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Vår i luften, sol ute, sol inne och sol i sinne? Nja, kanske inte alltid :-) Vad hoppas du få ut av just den här våren?

Veckans tips handlar om just det, dina förväntningar. Tipset kom till efter att jag spelade badminton för en vecka sedan och insåg att det kan vara skillnad på om jag förväntar mig att något ska hända eller om jag förväntar mig en känsloupplevelse.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Förvänta dig en känsloupplevelse

Varför vill så många människor vinna på Lotto eller Triss?

För att få en massa pengar? Nej.

Jag vill hävda att människor vill vinna på Lotto eller Triss för att de vill uppleva den känsla de tror att pengarna kommer att ge dem. Kanske är det trygghet, kanske frihet, kanske glädje.

Det leder mig osökt in på hur vi kan förhålla oss till förväntningar. Om du har en förväntan om vad som ska hända, kanske baserat på hur det varit någon gång tidigare, så är det lätt att du blir besviken när inte just det händer. När du knyter din förväntan till ett specifikt händelseförlopp är det lätt att du blir låst och missar att vara närvarande och tillitsfull. 

Till exempel för tre veckor sedan när jag skulle spela badminton. På vägen dit mindes jag med förväntan förra gången jag spelade och då jag lyckades placera bollarna nära linjerna, smasharna satt som de skulle och det var många bolldueller där jag kände att bemästrade både teknik och motståndare.
Med spänd förväntan såg jag fram emot att det samma skulle hända den här gången. Men tji fick jag. Inget av det hände, jag slog utanför linjerna, missade smashar och det blev aldrig några långa härliga bolldueller. Besviken lommade jag hem, något tveksam gällande om det var värt besväret att spela någon gång igen.

Så skulle jag trots allt spela igen för en vecka sedan. Någon klok del i mig funderade då på vad jag kunde göra annorlunda. Jag bestämde mig för att strunta i vad som skulle hända eller inte och istället fokusera på vad jag ville uppleva. Jag bestämde att glädje, kraft och kärlek var de känslotillstånd jag ville uppleva. Och struntade mer eller mindre i hur det skulle gå till. Helt plötsligt blev jag mer avslappnad och tog till vara möjligheter att uppleva de tre känslorna i överskott även om det inte alltid skedde på sätt som jag tidigare hade förväntat mig. 
Så veckans tips, nästa gång du ska ha ett samtal, träffa en kund eller ha ett uppstartsmöte för ett projekt, fokusera på vad du vill känna under och efter den händelsen. Sätt upp en 1-3 "målkänslor" och var sedan öppen för att vägen dit kan se något annorlunda ut än vad du trodde.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.