Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Ny vecka, nya möjligheter! Livet blir till stor del vad vi gör det till. Och våren är ju, i alla fall på de nordligare breddgraderna, en bra tid att städa ur det gamla och göra plats för nytt.

Veckans tips handlar just om vad vi gör det till och den stora frågan om, och hur, man kan beskriva vatten för en fisk?

Varma hälsningar,
Markus Amanto

För en fisk är allting vatten

Något har sagt att det är inte det som händer som avgör kvaliteten på våra liv, utan vilken mening vi ger det som händer. 

Två olika människor blir avskedade från sitt jobb. Den ena ger det meningen att världen i allmänhet, och chefen i synnerhet, är en ogästvänlig plats och ser sig själv som ett offer för det. Den andra ger det meningen av ett startskott till att bygga på sin tekniska kompetens och att utveckla sin sociala förmåga.

Oavsett vilken mening vi ger saker och ting så tenderar det gärna att bli vårt vatten. Meningen vi gett tidigare händelser blir som ett filter genom vilket vi upplever verkligheten. Vi blir som fisken som simmar runt i vattnet. Och hur beskriver man vatten för en fisk?

Jag hörde en historia om en man som trodde att han var en zombie. Hans vänner försökte övertyga honom om att han inte var en zombie, men utan framgång. De oroade sig för hans psykiska hälsa och såg till att han fick träffa en läkare. Läkaren talade länge med mannen och försökte övertyga honom om att han omöjligen kunde vara en zombie. Återigen utan framgång. Till slut fick den utmattade läkaren en idé. Hon gick och hämtade en nål. 
Sedan frågade hon mannen: “Kan zombier blöda?”
Mannen svarade: “Nej, det kan dom inte”.
Då stack läkaren mannen i fingret och med ens började blod att sippra ut.
Hon sa då till mannen: “Vad säger du nu då?”
Varpå mannen svarade: “Ta mig tusan, zombier kan blöda!”

Så veckans tips, fråga dig själv vilka som är de viktigaste meningarna du bär med dig baserat på tidigare händelser i ditt liv? Vilka sanningar har du lagt dig till med, i vissa fall kanske medvetetet, i vissa fall kanske omedvetet? Har du något vatten som omger dig som du skulle må bra av att få lite perspektiv på och kanske omvärdera?


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.