Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Diverse organisationer runt om i världen har sina sammankomster där kodare från världen över träffas och under 24 timmar ska koda någon ny mjukvara.

Sagt och gjort, jag och min goda vän och kollega Magnus ville inte vara sämre. Så när vi sågs i ett vintervackert Skåne förra veckan bestämde vi oss för att utmana oss själva att på mindre än 24 timmar skapa en e-kurs. 

E-kurs i det här fallet som en kurs i personlig utveckling via email på totalt 7 dagar. En enkel lättsmält sak som kan konsumeras under 5-15 minuter per dag på väg till eller från jobbet.  

Vi utgick från en modell som först dök upp i Magnus kreativa huvud och som jag sedan hjälpte till att finslipa. Om ditt mailprogram visar bilder ser du modellen här nedan.

Personlig utveckling - Vem är jag? Vad vill jag? Vad gör jag?

Grundtanken blev att kärnan i personlig utveckling består av att klargöra vem du är. Sedan är tydliggöra vad du vill. Slutligen vad du faktiskt gör med din tid. 

Sedan blir den stora frågan om dessa tre lager samspelar med varandra eller om du skulle må bra av någon finjustering.

E-kursen består av korta frågor som hjälper dig att reflektera över dessa områden i ditt liv. Sugen på att testa?

Ta kursen utan kostnad eller förpliktelser här

Tipsa gärna vänner och kollegor om e-kursen också. Ju fler desto roligare :-)

Inget för dig? Då hittar du som vanligt ett tips om kraften av två eller fler nedan. Denna gång extra kortfattat då jag nu har skrivkramp efter denna utläggning här :-)

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Kraften i två eller fler

Modellen ovan, e-kursen och mycket annat i mitt liv, har kommit till genom kraften av två eller fler. Magnus, som jag skapade e-kursen tillsammans med, och jag, hörs av en gång i månaden för något vi kallar Mastermind. 

Det är inget koncept vi hittat på, men vi uppfattar det båda som mycket värdefullt. Det handlar om att hitta en eller fler personer som du känner tillit till, och som är villiga att på ett öppet, icke-dömande och samtidigt ifrågasättande sätt träffas eller höras av med jämna mellanrum. 

Vi har kommit fram till att det hjälper att ha en tydlig struktur, både när det gäller att boka in det i kalendern varje månad och själva upplägget när vi hörs. Vi använder två timmar varje gång. Magnus får en timme och jag en. Den som "har" timmen delar en reflektion de vill spåna vidare på, ett problem de står inför eller något konkret de vill skapa. Sedan ägnas resten av tiden åt kreativt samtal kring denna reflektion, detta problem eller det skapandet.

Många goda saker, både på jobbet och privat, har som sagt kommit ur dessa sessioner och andra liknande jag haft med andra människor. Dock inte lika strukturerade som dessa.

Så veckans tips, om du inte redan har det, hitta en eller flera "Mastermind"-partners som du kan utvecklas och skapa tillsammans med i ditt ledarskap.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.