Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag hoppas detta finner dig väl och att du njuter av den här tiden på året efter bästa förmåga.

Veckans tips kom till på en promenad ute i snön. Som gammal idrottslärare, studerade på GIH 1990-93, blev jag påmind om rörelsens potential.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Allt börjar med rörelsen

Nyligen satt jag till synes fast i ett klurigt problem som jag inte hittade ett svar på. Det handlade om ifall jag skulle agera si eller så i en situation. Jag märkte efter ett tag hur båda mina tankar och mina känslor gick runt i cirklar. Efter att ha ägnat mig åt detta cirklande ett bra tag, såg jag att det snöade utanför fönstret. Det såg så inbjudande ut att jag bestämde mig för att gå ut och gå en promenad.

Ute på promenaden hittade jag både ett nytt perspektiv på problemet och nya, mer konstruktiva känslor kopplat till det. Då slog det mig också att ofta när vi fastnar i problem, så fastnar vi också fysiskt. Det blir lätt att vi rör oss mindre, ansiktsuttrycken blir stelare och vi andas ytligare. Då kan det vara bra att påminna dig själv om att röra på dig. 

Som en av mina lärare, Anthony Robbins, säger: “Motion creates emotion” (fritt översatt; rörelse skapar känsla). Om vi kopplar ihop det med ett citat som sägs vara sagt av Albert Einstein: “Vi kan inte lösa ett problem i samma sinnestillstånd som det skapades i”, så ter sig rörelsen som ett naturligt sätt att hantera problem. Det kan vara så enkelt som att ställa dig upp och sträcka på dig. Att gå ett varv runt arbetsplatsen, eller ännu bättre en promenad utomhus i den friska luften. Att utöva någon idrott eller delta i ett träningspass som får fart på kroppen och sedan återvända till problemet.

Så veckans tips, nästa gång du känner att kört fast i ett problem, lossa på kroppen först. Börja med rörelsen, så kommer ofta lösningen av bara farten.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.