Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Förra veckan utlovade jag att jag skulle återkomma till en föreläsning jag hade varit på. Så denna veckas tips är baserat på mina anteckningar från Maria Stenvinkels intressanta tankar om passion.

Fick också ett kul mail nu på morgonen från Selina, en av deltagarna på min online-kurs “Ny som chef”, där hon på frågan om hon skulle rekommendera kursen till en kollega eller vän skrev:

"Ja absolut! Tycker att alla med ledande positioner behöver gå denna, både som chef och som projektledare. Den ger ökad förståelse för dig som är chef och för dig som är medarbetare, samt relationen av medarbetare-chef."

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Hur du återupptäcker din passion

I förra veckans tips nämnde jag att jag hade varit och lyssnat på en föreläsning om passion med Maria Stenvinkel. Jag lovade att jag skulle återkomma till henne i ett senare ledarskapstips och nu har detta senare infunnit sig.

För att kort återknyta till det jag skrev senast, Maria jobbade på ett internationellt företag i Paris, mitt i karriären som hon var målmedvetet fokuserad på. Mitt i vad jag skulle kalla en livskris sa hon upp sig från det som på ytan verkade vara ett drömjobb. Hon tog ledigt i 1,5 år för sparade pengar för att hitta glädjen och passionen i livet. Båda vilka saknades nästintill fullständigt i hennes dåvarande liv.

Så nu när hon flera år senare står framför en grupp människor, inklusive undertecknad, och berättar om vägen till passionen och glädjen, vad har hon att säga? Här följer ett utdrag ur mina anteckningar utifrån vad jag hörde henne berätta.

För det första, sluta försöka följa din passion. Det skapar lätt en press, det blir lätt för “stort” och svårt att försöka hitta och följa sin passion. Följ istället din nyfikenhet. Nyfikenheten är nästintill alltid vägvisaren till passionen och det är ofta betydligt mindre omständigt att följa nyfikenheten.

För det andra, släpp pressen, både den utifrån i form av förväntningar du tror andra har på dig, och den inifrån i form av förväntningar du ställer på dig själv. Lek istället, tillåt dig själv att göra misstag. 

För det tredje, ha tålamod. När du följer nyfikenheten och tillåter dig själv att leka så kommer passionen att växa fram. 

För det fjärde, ta en risk, bjud in det okända. Maria sa upp sig från sitt jobb och levde upp sina sparpengar utan att ha en aning om vad hon skulle göra med resten av sitt liv. Med en fullmatad kalender och ett fullmatat sinne är det svårt för någon ny glädje och passion att få plats. Ta ett steg i tillit och skapa tomrummet där det nya kan ta plats.

För det femte. Det här var inget Maria sa uttalat, men när jag lyssnade mellan raderna så dök tanken upp hos mig att det nog ofta är så att passionen gömmer sig bakom en rädsla. Tänker på Massimo, en av mina lärare på den tre-åriga psykosyntes-utbildningen jag gick för vad som känns som för en herrans massa år sedan. Han menade att flera patologier, psykiska sjukdomar, kom av frusen passion, patos på grekiska.

Så veckans tips? Följ din nyfikenhet, våga leka och göra fel, och sist men inte minst, bjud in lite av det okända på en fika i ditt inre rum ;-) 

Om du vill läsa mer om Maria och det hon skriver, kan du göra det på hennes sajt Fabulous Mondays.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.