Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Sommaren har anlänt med ljusare dagar, snart stänger jag ner ledarskapstipsen och tar sommarlov. Men ett par tips till blir det allt innan dess om Gud vill och byxorna håller...

När det väl är sommarlov kommer mina distanskurser att fortsätta finnas tillgängliga. Tipsa gärna en bekant om dem på kurs.se.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Han slutade inte att springa

Om du är det minsta fotbollsintresserad har du troligen inte missat att Sverige häromdagen slog Frankrike i landskampen på Friends Arena. Är du inte det minsta fotbollsintresserad får du stå ut med att veckans tips inleds med en del fotboll.

Matchuret på Friends Arena stod på över 92 minuter och mindre än en minut återstod av matchen, ställningen var oavgjord 1-1. Flera av de svenska spelarna har i efterhand berättat att de var så trötta de sista 15-20 minuterna av matchen efter att det enda som fick dem att fortsätta kämpa var hemmapublikens stöd. Det finns flera “hjältar” den kvällen, men jag vill se närmare på en av dem.

I denna trötta stund väljer Sebastian Larsson att ta en löpning mot en fransk back som på egen planhalva har flera meters försprång. Backen slår bollen vidare till sin målvakt en bra bit längre bort, men Sebastian Larsson slutar inte springa, han fortsätter mot målvakten. Trots han inte har någon rimlig chans att hinna dit och ta bollen fortsätter han ändå springa. Ni som såg matchen vet vad som händer sedan, den franska målvakten driver bollen långt upp i planen men blir stressad av Sebastians löpning och slår bollen helt tokigt, direkt i gapet på den mycket trötte Ola Toivonen som från halva planen lyckas slå bollen i det tomma målet. Friends Arena får glädjefnatt och Sverige vinner matchen med 2-1.

Vad är det då jag vill dra för metafor till ledarskap från detta? Om du har lite tålamod ska jag ge dig en ledtråd genom att berätta om R U Darby som under den stora guldrushen drog västerut för att testa sin lycka. Hans historia finns återgiven i Napoleon Hills bästsäljande bok “Think and Grow Rich”, men här kommer den i komprimerat format.

R U Darby och hans farbror mutade in ett stycke mark där de hittade guld. De började borra, fann guld och fick upp den första lasten. Vid analys visade sig att de satt på en av rikaste fyndigheterna i hela Colorado. De satte igång borrarna igen och med ens var guldådern försvunnen! De borrade och borrade under lång tid men lyckades inte återfinna den. Till slut gav de upp och återvände skuldsatta hem. De sålde utrustningen för en spottstyver till en skrothandlare. Skrothandlaren tog hjälp av en expert på guldådror och efter dennes analys fortsatte han borrandet. Mindre än en meter från där R U Darby och hans farbror slutat borra återfann han guldådern som sedan genererade flera miljoner dollar (i den tidens penningvärde dessutom) i intäkter.

Minns det vida omnämnda citatet från Winston Churchills tal 1941: “Ge aldrig upp, ge aldrig upp, aldrig, aldrig, aldrig, aldrig i någonting, stort eller litet, omfattande eller pyttigt, ge aldrig upp förutom till övertygelser av heder och gott förnuft”. 

Så Sebastian fortsatte springa. Inom vilket område av ditt liv och ditt ledarskap är du mindre än en meter från “guld"? Det är ju omöjligt att veta, men veckans tips är att inte ge upp. Ställ dig upp när du fallit. Som någon sagt “det viktiga är inte hur många gånger du faller, det viktiga är hur många gånger du ställer dig upp igen”. Mest av allt låt inte omgivningen styra när du ger upp. Och se till att du lyssnar på rätt röst inombords innan du slutar...


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.