Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

En natts närkontakt med mygg i en granskog strax söder om Stockholm gav inspiration till tankarna i veckans tips.

UGL-kurserna i början av hösten börjar för övrigt fyllas upp nu, så om du eller en kollega har tänkt delta då, gå in och boka på http://www.uglkurser.se/datumochpriser.php.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Så tänker du helhet, istället för bitar

I helgen som gick var jag ute och vandrade Sörmlandsleden i dagarna tre. Helgen innan hade jag sovit ute i tält och lyckats frysa större delen av natten. Att jag hade ett par barn som låg och sparkade mig i veka livet i sömnen flera gånger under natten bidrog kanske inte heller till den bästa nattsömnen :-) Hursomhaver, när det var dags att packa för Sörmlandsleden gjorde jag ett kostsamt misstag som jag tror flertalet ledare också råkat ut för.

När det gällde sovsäcken tänkte jag att jag inte ville frysa, så jag packade en varmare sovsäck än den jag hade helgen innan med barnen. När det gällde liggunderlag ville jag ligga bekvämare än jag gjorde i tältet med barnen så jag tog mitt uppblåsbara, isolerande liggunderlag från Therm-a-Rest (ingen produktplacering avsedd…) som ger mig några extra centimeters svikt. När jag sedan kom till skydd mot väder och vind tänkte jag först ta mitt enmanstält, sedan ett annat tält som i princip bara är ett stort myggnät, för att till slut landa i att jag ville vara riktigt nära naturen så därför blev det bara ett tarp (ett friluftsord för en liten högteknologisk presenning) att sova under.

Så där stod jag första natten ute i skogen och gruppen jag gick med valde i demokratins anda en sovplats inne i en granskog. Mysigt såklart, men vem bodde där förutom oss? Några tusen nykläckta mygg såklart. Mitt problem uppstod då jag behövde hålla sovsäcken helt igendragen som skydd mot myggen. Den blev då alldeles för varm uppe på mitt supermjuka, isolerande liggunderlag vilket fick mig att svettas som en gris. Om jag öppnade upp sovsäcken blev det svalt och skönt, men jag blev en levande nattmacka åt mygghorden som förnöjt kastade sig över mitt smarriga blod där jag log under mitt tarp.

Till natt nummer två lyckades jag tack och lov med lite kreativ tankeverksamhet klura ihop ett bättre sovklimat med underkroppen i sovsäcken och överkroppen i min skaljacka med en mygghatt för ansiktet så då sov jag som en liten nyvaggad bebis :-) 

Så vad är då lärdomen från min första relativt sömnlösa natt? Jag tänker att mitt misstag var att varje del för sig var helt fantastiska och jag stirrade mig blind på det. Sovsäcken är superskön och lätt. Liggunderlaget minst lika superskönt och portabelt. Tarpen fantastisk ur packnings-synpunkt och naturkänsla.

Helheten däremot missade jag helt och hållet. Hur delarna skulle fungera tillsammans under de givna förutsättningarna (varm temperatur, nykläckta mygg etc). 

Ser ofta i mitt arbete samma misstag ute i organisationer, hur man förblindas av de fantastiska olika avdelningarna i organisationen men missar att få dem att samspela som en helhet under de givna omvärldsförutsättningarna. Eller hur man rekryterar ihop ett team av starka individer, men inte investerar tiden och energin för att få dem till en väl fungerande helhet, vilket ofta får kostsamma konsekvenser. Eller hur kanske vi som individer tittar på olika delarna i vårt liv och jobbar på att få dem fantastiska, men ibland missar helheten, balansen och hur de ska fungera tillsammans.

Så veckans tips, stanna upp för ett ögonblick, ta ett steg tillbaka och bli klar över vad helheten är. Vad är de rådande förutsättningarna och hur använder du effektivast dina resurser för att få dem att samspela till ett alldeles fantastiskt resultat.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.