Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Tack till er som hört av och på olika sätt undrat var tipsen hållit hus de senaste veckorna. Det värmer mitt hjärta att veta att ni ser fram emot tipsen varje vecka!

Jag har varit upptagen med flytt till nytt hem, därav att det blivit uppehåll några veckor då flytten blev mer krävande energi- och känslomässigt än jag förutsåg. Nu är jag dock tillbaka vid tangentbordet och denna vecka är temat fantasi, häng med!

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Fantasin avgör din framgång som ledare

Albert Einstein sa “Fantasi är allt. Den är förhandsvisningen för livets kommande attraktioner.” Många menar att vi skapar vår verklighet två gånger, först i våra tankar och sedan i den fysiska världen. Fantasin är det som avgör hur färgrik den första versionen i ditt inre blir och därmed även den senare kommande versionen utanför dig.

En viktig ledaregenskap är förmågan att se det bättre än det är. Till exempel om det är fullt med jobbiga konflikter på jobbet eller medierna är fulla av krigshot och brott. Då är det lätt att fastna i det “som är”. Då tänds hoppet av ledaren som förmår att se det “som det skulle kunna vara”. Ännu en viktig arbetsplats för fantasin. 

Daniel Goleman som skrev den bästsäljande boken “Känslans intelligens” menade att fantasin var en viktig nyckel för förmågan att hantera stress.

Vi kan fortsätta att bygga vårt “case” för vikten av en levande fantasi hos dig som ledare. Hur ofta släpper du lös din fantasi så att den får rocka loss och köra ett träningspass? Jag tänker att fantasin är som en muskel, om den inte används så förtvinar den och blir svagare efter ett tag.

Vi bygger vår liv på rutiner, stora och små. Förmågan att skapa stödjande rutiner är en av de viktigaste nycklarna till ett framgångsrikt och lyckligt liv, men överdrivet kan det också göra att din fantasi inte får tillräckligt med frisk luft.

Så veckans tips, stimulera fantasin regelbundet. Även små doser gör stor skillnad. 

Hur?

Spendera en stund med ett barn och låt dig inspireras. Sätt dig själv i en ovan situation som att ta en annan väg till jobbet. Spåna på din drömsemester, hur skulle den se ut? Sätt på musik som stimulerar dig och sätt dig med en penna i handen och bara låt pennan röra sig - utan att döma - rita, kladda, skriv. Hitta på ett nytt sätt att starta ditt nästa möte eller ditt nästa telefonsamtal. Laga en ny maträtt utan recept och döpt den till något aptitretande. Bjud in resten av teamet till en brainstorm kring hur ni kan göra er arbetsplats mysigare och mer produktiv.

Jag avslutar den här veckans tips med ytterligare ett Albert Einstein citat: “Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omfamnar hela världen, stimulerandes utveckling, födandes därigenom evolutionen."


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.