Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Nytt år, nya möjligheter. Kanske hör du till dem som använder dessa möjligheter till att sätta mål.

Denna veckas tips hämtar inspiration från fysiken och handlar om hur en av dess krafter lätt blir vårt hinder på vägen mot ett lyckligare, kärleksfullare och produktivare liv.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

När friktionen ställer till det

Inom fysiken definieras friktion som "en kraft som strävar att motverka den relativa rörelsen mellan två ytor som är i kontakt med varandra".

Kanske har du satt nya mål i samband med det nya året, kanske har du bestämt nya saker du vill uppnå med ditt liv, arbete och ledarskap. Den största fienden är då i min erfarenhet denna friktion. 

En av mina lärare hävdade bestämt att man aldrig ska lämna platsen där man sätter ett mål utan att bestämma något som man är villigt att göra inom 24 timmar som en del av målets uppfyllande. Det kan vara något litet som att ringa ett samtal, planera in något i kalendern, ta ett steg i någon riktning.

Jag tänker att det handlar om att bryta friktionen. Friktionen inom fysiken är inte en materialegenskap, det handlar istället kombinationen av ytorna, deras relation, som avgör friktionens kraft. Genom att initiera rörelse och sedan upprätthålla denna rörelse ger du inte friktionens kraft möjlighet att växa.

Varje år ser jag hur gymmet där jag tränar är relativt ödsligt veckorna innan jul och nyår. Sedan direkt efter nyår är det knökfullt. För att några veckor senare sakta tunnas ut. Jag tänker att det handlar om människor som av olika anledningar inte lärt sig förhålla sig till friktionen.

De bryter friktionen med full kraft och intensitet, men sedan förmår de inte upprätthålla den lilla, återkommande rörelsen som håller friktionen i schack. Istället tar denna friktion överhanden och de blir fast i soffan eller var man nu håller hus när man inte är på gymmet.

Så veckans tips, ta små steg varje dag, varje vecka för att inte ge friktionen chans att stoppa dig från att nå dit du vill. Värt att upprepa som en annan lärare sa; “små saker gjorda kontinuerligt, skapar stora resultat”. Underskatta inte den lilla, återkommande handlingen för att komma dit du vill.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.