Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Nu har vi fyllt på med UGL-kurser under 2016 på UGLkurser.se. Du hittar som vanligt kurser från Abisko i norr till Skanör i söder på allsköns datum.

Veckans tips är självupplevt - som det mesta annat jag skriver om :-) Det handlar om beslutsfattande och om att ibland åka lite väl mycket hiss mellan magen och huvudet.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Ge hisspojken sparken och träna instinktivskytte

Ibland har vi en känsla i maggropen, en instinkt. Ibland lyssnar vi på den känslan, den instinkten, och kanske följer vi den till och med. Min vän Magnus kallar detta för instinktivskytte när det handlar om att skjuta pilbåge. Jag tror inte han uppfunnit termen, i så fall borde han kanske varumärkesskyddat den, men jag gillar metaforen i att instinktivskjuta. Istället för att huvudet ska ha bestämt sig för vad den tror är ett skott mitt i prick, skjut när det känns rätt i magen.

Jag har dock upptäckt något som jag inte tror mig vara ensam om. Ibland när jag har en instinktiv känsla i maggropen så väljer jag att istället ta hissen upp i huvudet och börja tänka. Och inte alltför sällan börjar jag inte bara tänka, utan jag börjar tänka en himla massa. Så hittar jag logiska resonemang åt både det ena och det andra hållet. 

Magkänslan kanske säger “släpp taget”, men efter att jag tagit hissen upp i huvudet och börjat tänka en massa så kommer en punkt då jag lyckats ta mig själv så långt ifrån den instinktiva magkänslan att jag knappt ens längre vet vad den magkänslan sa.

Emellanåt lyckas jag hitta några riktigt välriktade logiska argument som i demokratins anda håller med magkänslan och så väljer jag en riktning liknande magkänslans. Men betydligt oftare när jag väl hamnat upp i huvudet så blir det verkligen hackat eller malet, varken ett rungande ja eller ett bestämt nej, av det hela, mer ett mellanmjölkens “mja, kanske”.

Som allra värst blir det när jag börjar tänka utan att jag är medveten om att jag tänker. Tänkandet bara sker och jag åker med lite en mer eller mindre lyckligt omedveten passagerare. Så kommer jag på mig själv någon vecka senare att vara utmattad av allt tänkande och så vaknar jag till ur tankekomat och undrar i mitt stilla sinne “hur sjutton hamnade jag i en vecka av djup tankeverksamhet”. 

Så veckans tips, har jag delvis snott från min vän Jonas som sa åt mig något i stil med att “sparka hisspojken” när jag hamnade för mycket uppe i huvudet. Som en av mina lärare Harv Eker sa, vår hjärna viktigast uppgift är att säkerställa vår överlevnad. Ibland leder den uppgiften till lite väl mycket tänkande och för lite action. 

Så våga dig på instinktivskytte mellan varven i ditt ledarskap. Som någon sa, förmåga att fatta goda beslut kommer av erfarenhet - och erfarenhet, det får man av att fatta dåliga beslut.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.