Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Kul att se att kursen om använda ledarstilar mer effektivt, Matchat Ledarskap, har fått ytterligare uppskattande feedback efter den senaste uppdateringen.

Jag ägnar en del tid just nu åt att uppdatera en del av online-kurserna och det är ju kul när det uppskattas. Tipsa gärna en kollega om kurserna på svenska.

Veckans tips är en studie av en viktig framgångsfaktor i ledarskapet som jag snappade upp i en god väns kök.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Tre fördelar med att diska rent omgående

Jag har en vän som är enligt min definition är framgångsrik både som entreprenör och som ledare. Ibland när jag ägnar mig åt att studera framgångsfaktorer inom olika områden i livet så brukar jag fundera på vad som gör människor i min omgivning mer eller mindre framgångsrika.

En av sakerna jag noterat med min vän är att de gånger vi lagat mat tillsammans så sköljer hen av all disk efter hand som den blir smutsig eller torkar av en nersmutsad yta direkt. Det vill säga direkt efter att något använts och det leder ju till tre saker som jag kan komma på rakt av. 

För det första, det är lättare att diska rent något direkt än att vänta en stund tills matresterna hunnit torka in, då kan det bli ett riktigt gnet-göra att få rent den där stekspaden.

För det andra, det som blev rengjort direkt öppnar upp för att just det verktyget kan används senare under samma matlagningsprojekt.

För det tredje, vid slutet av matlagningsprojektet så är det redan renstädat och hen behöver inte lägga någon energi på att sucka över hur stökigt köket är eller börja beta sig igenom ett berg av smutsig disk och bänkytor, utan kan använda den energin till roligare och mer produktiva saker. 

Vad kan vi då lära oss om detta kopplat till ledarskap? Det är ju trots allt veckans ledarskapstips du läser och inte veckans matlagningstips.

Jo, för det första, ta tag i den smuts som uppstår i relationerna på ditt arbete direkt, eller så snart som någonsin möjligt/lämpligt, så är den lättare att hantera. En konflikt är till exempel betydligt mer lätthanterad när den är på irritationsnivån än när den hunnit torka in och kommit till surdegs-stadiet.

För det andra, när du vårdar relationerna genom att löpande städa i dem så vårdar du också relationskontot i varje relation så att du har kapital där att ta av när du behöver be om en extra ansträngning senare i projektet.

För det tredje, tar du i sakerna löpande så slipper du sitta på kammaren, eller kontoret om det är du brukar gömma dig, och sucka över alla jobbiga relationsproblem du borde ta tag i eller försöka jobba dig igenom sex stycken konflikter på en gång, utan kan istället använda den energin till roligare och mer produktiva saker.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.