Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Det här blir sista ledarskapstipset före sommarledigheten så jag passar på att dela med mig av ett tips med koppling till resmål.

Har också lanserat en ny kurs på engelska på temat samtal om svåra saker. Behöver 10 testpiloter som kan studera kursen och rapportera eventuella buggar jag missat till mig (maila på den här mailadressen). 

Kursen finns på Udemy som mina tidigare kurser på engelska och de 10 första att registrera sig får kursen gratis med rabattkoden TESTPILOT på följande länk: 
https://www.udemy.com/talks-about-challenging-topics/?couponCode=TESTPILOT

Med det sagt så önskar jag dig en riktigt skön sommar :-)

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Boka resmålet, men fokusera på resan

Det är värt att lägga lite tid på att boka resmålet. Att välja resmål, att det är tydligt var man ska åka och varför. Här kan vi ta hjälp av den klassiska hjälpen för att sätta mål, d v s att målet är SMART (Specifikt, Mätbart, Attraktivt/Antecknat, Realistiskt, Tidssatt).
 
Jag har dock en avvikande tolkning av R:et. Snarare än Realistiskt så tänker jag att vi är mer hjälpta av Relevant. Att målet, i det här fallet resmålet, är i linje med vision, värderingar, övergripande mål och så vidare. Allt för många gånger har jag sätt människor sätta mål utan att verkligen fråga sig om de är i linje med den större bilden.
 
Här kommer dock den stora varningen, lägg inte för mycket fokus på resmålet. Senaste jag berörde detta var till exempel i mitt tidigare resonemang kring Mojang-grundaren Markus Persson tweet om att vara mer isolerad än någonsin.
 
Det skulle säkert gå att fylla en mindre bok med olika citat om att det inte är målet som är målet utan vägen dit, men för utrymmets skull nöjer jag mig med en av mina favoriter här för att få oss in på lämpliga tankebanor för resten av detta ledarskapstips:
“Det är inte vad vi uppnår. Utan vem vi blir, vad vi bidrar med…som ger mening till våra liv.” (Anthony Robbins)
 
Så veckans tips blir att fokusera på resan, släpp fokuset på resmålet när du väl bokat, och ställ dig sedan frågor såsom:
- Hur vill jag må under resan?
- Hur kan jag bidra på ett positivt sätt till resan?
- Hur kan jag skapa magiska stunder under den här resan?
 
Om du reser tillsammans med andra:
- När vi pratar om resan efteråt, hur vill jag att vi ska minnas den? 
 
Om du reser på egen hand:
- När jag tänker på resan efteråt, hur vill jag minnas den?
 
Om du behöver rättfärdiga för chefen (om du har en sådan) att du sitter och läser detta ledarskapstips på arbetstid (om du gör det) så kan jag lugna dig med att ovanstående resonemang är direkt överförbart på ett projekt på jobbet också! Hur? Det lämnar jag till dig att grunna på över sommaren tills jag landar i din mailbox efter den samma :-) 

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.